w , ,

Kawa z solą. Czy warto ją pić?

Kawa to napój bez którego wielu nie wyobraża sobie dnia. Poranny łyk kawy daje nam kopa do działania i pozytywny nastrój na resztę dnia. Jedni słodzą kawę, inni wręcz przeciwnie, ale czy słyszeliście o tym by solić kawę? Jaki to ma sens? Postanowiliśmy się tego dowiedzieć.

Sól to składnik, który wydobędzie cały smak kawy, a przy okazji pozbędzie się smaku goryczy. Dla wielu ludzi gorzki smak kawy jest nieodłącznym elementem tego naparu, inni natomiast próbują go zwalczyć dodający np. cukier. Bariści radzą, by zacząć eksperymentować z solą.

sonerkose/pixabay

Ile soli powinniśmy dodać?

Przyjmuje się że na każde 10g zmielonej kawy przypada łyżeczka soli. Ten skłądnik należy dodać przed zaparzeniem, by stłumić gorycz i wydobyć słodki smak.

Tara Winstead/Pexels

Właściwości kawy

O kawie można wyszukać zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie. Dietetyka rządzi się swoimi prawami i nie może jednoznacznie wskazać „złej czy dobrej” strony. Wszystko zależy od organizmu na jaki trafi kawa i tego jak akurat ją metabolizuje.

Szczególnie osoby z problemami sercowymi mogą skorzystać z picia kawy. Dlaczego?

Kawa obniża ryzyko chorób układu krwionośnego i zmniejsza zaburzenia rytmu serca.

Dzienna zalecana dawka kawy

Według badań optymalna dzienna dawka kawy to 2-3 filiżanki. Przy osobach z ryzykiem zawału serca zaleca się jedną filiżankę. Najlepszym wyborem będzie czysta, czarna kawa. Każdy dodatek zmniejsza jej skuteczność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.