Dla wielu ludzi kawa to napój bogów, bez którego nie wyobrażają sobie zaczynać dnia. Czasami gromadzimy całkiem spore zapasy, by aby na pewno nie zostać bez ulubionego napoju. Gdzie przechowywać kawę, by nie straciła aromatu?
Na każdym opakowaniu znajdziemy podpowiedź jak przechowywać kawę, najczęściej jest to po prostu „suche, zacienione miejsce, bez dostępu do wilgoci i światła”.
Być może ktoś pomyślał, że dobrym miejscem na przechowywanie jest lodówka. Niestety nie sprawdzi się dobrze w tej roli. Nawet jeśli kawa jest fabrycznie zapakowana, nie polubi się ze zbyt niską temperaturą. Tym sposobem pogorszysz smak i aromat kawy, będzie też szybciej jełczeć.

Kawa nie lubi skrajnych temperatur, więc odpada lodówka i miejsce na parapecie. Najlepszy wybór to pudełko, które można szczelnie zamknąć np. słoik czy puszka. Powinniśmy je trzymać w zamkniętej szafce, to zapewni 100% ochrony.
Konserwacja i przechowywanie żywności
Bezpieczne przechowywanie posiłków zrobionych „na zapas”
Jak mrozić chleb? Wiele osób robi to źle z jednego powodu
Nigdy nie rób rosołu w trakcie burzy! Skwaśnieje raz, dwa
Udane przetwory. Jaką wodą zalewać ogórki do kiszenia?
Jak przechowywać pierniczki, aby były świeże i miękkie jak najdłużej?
Jak wybrać dobrego arbuza? Jeden szczegół ma kluczową wagę
Kawa nie może być przechowywana w tym miejscu!
Jak ekspresowo rozmrozić masło? Po minucie jest gotowe!
Jak pozbyć się moli spożywczych? Przyda się liść laurowy
Zobacz więcej