w , ,

Katarzyna Bosacka przedstawia top 5 najgorszych produktów, które powinniśmy wyrzucić z diety

Katarzyna Bosacka wraz z Agnieszką Mielarczarek nagrały materiał, w którym apelują o usunięcie pewnych produktów ze swojej kuchni. Sprawdź, co znalazło się na tej liście, być może masz to w swoim domu.

#1 Kolorowe pianki

Sponsorowane

Cukier, żelatyna i barwnik — taki skład oferują popularne pianki dla dzieci i dorosłych. Mimo że kolory aż krzyczą „weź mnie”, to nie powinniśmy ulegać ich pokusie. Produkt nie ma żadnych właściwości odżywczych, zawiera jedynie puste kalorie, które nie sprzyjają pracy naszego organizmu.

Joshep_Photografie/Getty Images

#2 Cukierki w kolorowych skorupkach

Kolorowe cukierki są podobne do pianek, mają w sobie jedynie barwnik i cukier. Spożywanie takich produktów w nadmiarze może skutkować dekoncentracją i zaburzeniami w pracy naszego mózgu.

DAPA Images
Sponsorowane

#3 Chleb tostowy

Skład tego „wypieku” to istna tablica związków chemicznych. Jest to produkt bardzo przetworzony i z pieczywem ma mało wspólnego… Jedzenie tostów powinniśmy ograniczyć do minimum, by nie narażać swojego zdrowia na zbędne obciążenia.

Aleksandrs Samiuilovs

#4 Chipsy

Może się wydawać, że chipsy to jedynie ziemniaki, sól i tłuszcz, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że przy produkcji wykorzystuje się masę ziemniaczaną, a nie surowe ziemniaki. Tutaj różnica jest kolosalna, gdyż jest to wysoko przetworzony składnik. Jedzenie chipsów w nadmiarze sprawia, że w naszym organizmie gromadzi się sól, co wpływa na odwodnienie, choroby nerek i ciśnienie krwi.

10015389/pixabay

#5 Przetworzone mięso

Sponsorowane

Pasztet, parówki, wędliny to produkty wysoko przetworzone, które poza mięsem cieszą się bogatym składem w konserwanty i wzmacniacze smaku. Warto czytać etykiety i porównywać produkty, by wybrać te najlepsze, które nie będą zaśmiecać naszego żołądka.

Yana Gayvoronskaya/
Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli