w

Jedzenie smakuje lepiej, gdy jesz z otwartymi ustami? Eksperci to potwierdzają

Mlaskanie i jedzenie z otwartymi ustami to najczęściej oznaka złych manier, a co jeśli jedzenie w taki sposób pogłębia smak jedzenia? Zobaczmy co na to eksperci.

Czy przeżuwanie z otwartymi ustami poprawia smak?

Sponsorowane

Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego wykazały, że jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak spożywanego pokarmu. Choć powszechnie uważamy, że takie zachowanie oznacza brak kultury, przeżuwaniu z otwartymi ustami sprawia, że lotne związki są lepiej wychwytywane przez nos.

Lotne związki to molekuły, które wytwarzają zapach i wpływają na smak jedzenia. Kiedy dochodzą do wewnętrznej części nosa, sprawiają, że jedzenie staje się smaczniejsze.

W rozmowie z naukowcem Charles Spence badającym to zjawisko padły takie słowa:

„Lubimy hałaśliwe jedzenie — chrupiące chipsy czy jabłka. Im bardziej chrupiący pokarm, tym wyżej oceniana jest przyjemność z jedzenia. Chrupkość chipsów, krakersów czy marchewki będzie najwyraźniej słyszalna, kiedy porzucimy nasze maniery i zaczniemy żuć z otwartymi ustami” – wyjaśnia.

jedzenie z otwartymi ustami
Margo Neizhkasha/Pexels
Sponsorowane

Poza kwestiami przeżuwania ważne jest, jak jeść. Poznawanie jedzenia zmysłami dotyku, przybliży nas w sztuce jedzenia. Docenimy faktury składników, poznamy lepkość i chrupkość.

Czy w takim razie powinniśmy zacząć jeść z otwartą buzią? Wprawdzie nie jest to żadna zbrodnia, ale lepiej zachować takie zachowanie w zaciszu swojej kuchni. Kiedy spożywamy posiłek na mieście, musimy mieć na uwadze, że obok nas są również inni goście, którym może to przeszkadzać. Warto myśleć o innych w takich sytuacjach, są osoby, które są skrajnie wrażliwe na dźwięk przeżuwania i mlaskania.

Ciekawostką jest, że wolne spożywanie pokarmu sprawia, że czujemy się szybciej nasyceni. Woda i różne związki mają dłuższy czas na aktywację w naszym żołądku i wysyłanie bodźców do mózgu. Wolniejsze jedzenie pozwala na delektowanie się potrawą, a także zmniejsza ryzyko udławienia i zakrztuszenia. Wniosek jest taki, że nawet jeśli jesteś głodny, musisz jeść powoli, a uczucie sytości przyjdzie wczśniej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli