w

Jedzenie smakuje lepiej, gdy jesz z otwartymi ustami? Eksperci to potwierdzają

Sponsorowane

Mlaskanie i jedzenie z otwartymi ustami to najczęściej oznaka złych manier, a co jeśli jedzenie w taki sposób pogłębia smak jedzenia? Zobaczmy co na to eksperci.

Czy przeżuwanie z otwartymi ustami poprawia smak?

Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego wykazały, że jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak spożywanego pokarmu. Choć powszechnie uważamy, że takie zachowanie oznacza brak kultury, przeżuwaniu z otwartymi ustami sprawia, że lotne związki są lepiej wychwytywane przez nos.

Lotne związki to molekuły, które wytwarzają zapach i wpływają na smak jedzenia. Kiedy dochodzą do wewnętrznej części nosa, sprawiają, że jedzenie staje się smaczniejsze.

Sponsorowane

W rozmowie z naukowcem Charles Spence badającym to zjawisko padły takie słowa:

 „Lubimy hałaśliwe jedzenie — chrupiące chipsy czy jabłka. Im bardziej chrupiący pokarm, tym wyżej oceniana jest przyjemność z jedzenia. Chrupkość chipsów, krakersów czy marchewki będzie najwyraźniej słyszalna, kiedy porzucimy nasze maniery i zaczniemy żuć z otwartymi ustami” – wyjaśnia.

Margo Neizhkasha/Pexels

Poza kwestiami przeżuwania ważne jest, jak jeść. Poznawanie jedzenia zmysłami dotyku, przybliży nas w sztuce jedzenia. Docenimy faktury składników, poznamy lepkość i chrupkość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.