Jedzenie porów ma mnóstwo pozytywnych skutków dla naszego zdrowia. Te mało doceniane warzywa są nośnikiem witamin i minerałów, a także sporej ilości wody. Regularnie spożywane pory pomagają utrzymać prawidłową masę ciała, gdyż są niskokaloryczne i sycące. Co jeszcze znajdziemy w tym niepozornym warzywie? Sprawdź!
Wcześniej por był uważany za przysmak biedoty, aktualnie dodaje się go do wielu dań, tworzy surówki i sałatki. Jego smak jest lekko ostry i mocno wyczuwalny. Mocnym argumentem za tym, by kupować to warzywo, jest jego trwałość, gdyż w naszej lodówce można go przetrzymywać do dwóch tygodni. Natomiast jeśli zrobimy zapasy na zimę, możemy go przetrzymywać w specjalnym pojemniku nawet przez kilka miesięcy!

Witaminy i minerały są niezbędne w naszej diecie. Pory dostarczą nam porządnej dawki witaminy C, a ta uchroni nas od przeziębień. Potas zawarty w liściach pora, reguluje ciśnienie krwi i zapobiega chorobom układu krwionośnego. Ze względu na obecność związków o działaniu przeciwzapalnym, por może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie.
Badania wskazują, że regularne spożywanie pora może być skuteczne w zwalczaniu stanów zapalnych w chorobach takich jak cukrzyca typu 2 oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych.

Jeśli masz problem z trawieniem, potrzebujesz solidnej dawki błonnika, który znajdziesz w białej części pora. Włączenie go do diety jest naprawdę dobrym krokiem w stronę zdrowia. Warto więc włączyć pory do swojej diety, aby cieszyć się ich oczyszczającymi właściwościami. Por jest skutecznym warzywem oczyszczającym organizm z toksyn. Zawiera on wodę, błonnik oraz inne składniki, które pomagają usuwać szkodliwe substancje z organizmu. Jedzenie porów niesie za sobą mnóstwo pozytywnych skutków, o których mało kto wie.
Nie masz pomysłu na obiad z porem? Łap kilka inspiracji: