Słodkie mandarynki to prawdziwy smakołyk dla małych i dużych. W zimowych miesiącach jemy ich najwięcej i chętnie wybieramy je zamiast słodyczy. Jak wybrać słodkie mandarynki, które dobrze się obierają? Wystarczy, że zwrócisz uwagę na wygląd mandarynki.
Myślisz, że jedynym sposobem na ocenianie smaku mandarynki jest jej spróbowanie? Otóż okazuje się, że ich wygląd i zapach to duża podpowiedź!
Słodkie i soczyste mandarynki mają intensywny kolor. Te zielone lub żółte są niedojrzałe, lub uprawiane w złych warunkach. Nie polecamy wybierania takich owoców, gdyż z pewnością są kwaśne.

Skórka owocu powinna być sprężysta i jędrna. Jeśli jest gruba, oznacza to, że owoc może być stary. Cieniutka skórka źle się obiera i sygnalizuje, że owoc może być przesuszony.
Co z kształtem i wielkością owoców? Najlepsze w smaku są małe i średnie mandarynki. Te, które wielkością dorównują pomarańczy, nie są najlepsze w smaku.

Owoc powinien być stosunkowo ciężki, oznacza to, że jest pełen soku. Lekkie mandarynki są wysuszone i niesmaczne. Obicia czy pleśń skreślają owoc na starcie, jeśli po ogonku widać ciemne miejsce, owoc nie jest pierwszej świeżości.
Już teraz wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki, bez obawy, że kupisz stary i niedobry produkt.
Jeden komentarz