Spis treści
Kupno dobrego mango to nie lada wyczyn w naszym kraju. Jest to owoc importowany z daleka, więc najczęściej owoce są zbierane gdy są jeszcze zielone, by przedwcześnie nie zepsuły się w transporcie. Do sklepów trafiają okazy, które są zielone lub wręcz przeciwnie, bardzo dojrzałe. W dzisiejszym krótkim poradniku dowiesz się, jak wybierać najlepsze owoce ze sklepowych półek.
Egzotyczne owoce
Mango to przepyszny owoc z mnóstwem wartości odżywczych. Skrywa w sobie witaminy A, C i B oraz magnez, żelazo i potas. Ta kompozycja to genialne wsparcie dla naszego układu odpornościowego. Włączenie go do naszej to strzał w 10!
Jaki owoc wybrać?
Kiedy najdzie nas ochota na mango, warto wiedzieć, czym należy się kierować przy wyborze owocu, by nie wydać pieniędzy na niesmaczny produkt.
Dojrzałe mango charakteryzuje się rumianą skórką, która ugina się pod naciskiem. Powinniśmy zwrócić uwagę na zapach owocu, powinien być słodki i intensywny. W smaku powinno być słodkie i soczyste, a nawet rozpływać się w ustach.
Twarde, zielone mango będzie niesmaczne, a to z pomarszczoną skórką lub czarnymi plamami nie będzie się nadawać do spożycia.

Mango to owoc, który dopasuje się do sytuacji: będzie idealnym dodatkiem do ciast, koktajli czy deserów, lub można z niego zrobić aromatyczny sos do mięsa, jak i dip do nachosów.
Obieranie mango
Mango ma soczyste, miękkie wnętrze więc obranie go ze skórki i próba krojenia może się okazać wielkim bałaganem. Najlepiej gdy odkroisz kawałek owocu w skórce i natniesz go w kratkę, przy tym nie przecinając skórki. Wygnij mango do środka i zjedz miąższ prosto z ręki, lub wkrój go do miski. Taka forma spożywania mango jest najwygodniejsza.