w ,

Jak ugotować najlepszy makaron? Fakty i mity. Sprawdź czy nie popełniasz tych błędów!

Sponsorowane

Kiedy wpisujesz w wyszukiwarkę frazę „Pomysł na szybki obiad” w 90% przypadków będzie to makaron! Statystycznie zjadamy go ok. 5 kg rocznie co pokazuje, że ten włoski przysmak często gości na naszych stołach. Aby twój makaron był smaczniejszy musisz przestrzegać pewnych zasad i uważać na powszechnie znane mity, które mogą popsuć jego smak!

Sprawdź, czy robisz to dobrze!

Langan

Makaron kocha gorącą wodę

Sponsorowane

Szacuje się, że na 100 g makaronu powinniśmy wlać 1 l wody i 10 g soli. Dzięki takim proporcjom będzie Ci łatwiej mieszać makaron w garnku, a sól sprawi, że pasta będzie się równomiernie gotować. Kolejnym istotnym czynnikiem jest temperatura wody – musi być wrząca. Jeśli będziesz gotować makaron w temperaturze niższej niż 100*C będzie to powodować mało apetyczny wygląd dania.

Al dente, czyli idealna równowaga między twardym a rozgotowanym

Al dente to makaron lekko twardy, sprężysty i jędrny. Smakuje zdecydowanie lepiej i zachowuje swój kształt, łatwo przeoczyć idealny moment na jego odcedzenie, dlatego warto go próbować. Jeśli nadal nie jesteś pewny, przekrój go na pół i zobacz czy widać ciemną otoczkę w środku.

Pod żadnym pozorem nie dodawaj oleju do wody!

Olej w wodzie sprawi, ma sprawić, że twój makaron będzie sypki. Nie ma to sensu, gdyż odpowiednia ilość wody skutecznie chroni kluski przed sklejeniem. Ponadto taki makaron traci swoje właściwości i sos nie jest w stanie „przykleić” się do pasty, a jedynie spływać.

Billion Photos

Nie przelewaj makaronu zimną wodą!

Makaron powinno się podawać świeżo po ugotowaniu, a przelewanie go zimną wodą niepotrzebnie go wyziębi. Woda wypłukuje skrobię, która jest odpowiedzialna za przylepianie się sosu. Jeśli ugotowałaś makaron, ale masz zamiar zjeść go później, wrzuć go do sosu i wymieszaj. W ten sposób kluski się nie skleją, a makaron stanie się bardziej aromatyczny.

Sponsorowane

Pozostaw trochę wody po makaronie

Kluski nie muszą być idealnie odcedzone! Mała ilość wody po gotowaniu świetnie sprawdzi się przy zagęszczeniu sosu i nadaniu kremowej konsystencji, a wszystko za sprawą skrobi która wytrąca się z makaronu w czasie gotowania.

Czy istnieje uniwersalny czas gotowania makaronu?

Otóż nie! Każdy makaron jest innej grubości, wielkości i gramatury, a to wszystko wpływa na jego długość gotowania. Najlepiej zaufać swoim kupkom smakowym i sprawdzać od czasu do czasu stan miękkości klusek.

Ligh_9/ Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz