Spis treści
Jak ugotować najlepszy makaron, który smakiem będzie przypominał ten z włoskiej restauracji? Statystycznie zjadamy go ok. 5 kg rocznie, co pokazuje, że ten włoski przysmak często gości na naszych stołach. Aby twój makaron był smaczniejszy, musisz przestrzegać pewnych zasad i uważać na powszechnie znane mity, które mogą popsuć jego smak!
Jak ugotować najlepszy makaron?
Szacuje się, że na 100 g makaronu powinniśmy wlać 1 l wody i 10 g soli. Dzięki takim proporcjom będzie Ci łatwiej mieszać makaron w garnku, a sól sprawi, że pasta będzie się równomiernie gotować. Kolejnym istotnym czynnikiem jest temperatura wody — musi być wrząca. Jeśli będziesz gotować makaron w temperaturze niższej niż 100*C, będzie to powodować mało apetyczny wygląd dania.
Al dente, czyli idealna równowaga między twardym a rozgotowanym

Al dente to makaron lekko twardy, sprężysty i jędrny. Smakuje zdecydowanie lepiej i zachowuje swój kształt. Łatwo przeoczyć idealny moment na jego odcedzenie, dlatego warto go próbować pojedynczych nitek w trakcie gotowania. Jeśli nadal nie jesteś pewny, przekrój go na pół i zobacz czy widać ciemną otoczkę w środku.
Niech Ci nawet nie przychodzi do głowy, by dodawać olej do wody. Dużo osób myśli, że tłuszcz w wodzie doprowadzi do rozklejenia makaronu. Nie ma to sensu, gdyż odpowiednia ilość wody skutecznie chroni kluski przed sklejeniem. Ponadto taki makaron traci swoich właściwości, a sos nie jest w stanie „przykleić” się do pasty, a jedynie spływać.

Nie przelewaj makaronu zimną wodą!
Makaron powinno się podawać świeżo po ugotowaniu, a przelewanie go zimną wodą niepotrzebnie go wyziębi. Woda wypłukuje skrobię, która jest odpowiedzialna za przylepianie się sosu. Jeśli ugotowałaś makaron, ale masz zamiar zjeść go później, wrzuć go do sosu i wymieszaj. W ten sposób kluski się nie skleją, a makaron stanie się bardziej aromatyczny.
Kluski nie muszą być idealnie odcedzone. Mała ilość wody po gotowaniu świetnie sprawdzi się przy zagęszczeniu sosu i nadaniu kremowej konsystencji, a wszystko za sprawą skrobi, która wytrąca się z makaronu w czasie gotowania.
Czy istnieje uniwersalny czas gotowania makaronu?
Otóż nie! Każdy makaron jest innej grubości, wielkości i gramatury, a to wszystko wpływa na jego długość gotowania. Najlepiej zaufać swoim kupkom smakowym i sprawdzać od czasu do czasu stan miękkości klusek.

Jeden komentarz