w

Jak hoduje się dane rośliny? Możesz się zaskoczyć!

W dzisiejszych czasach sklepowe półki pękają od nadmiaru produktów. Owoce i warzywa są sprowadzane z najróżniejszych zakątków świata, często przebywają wielotygodniową drogę, by znaleźć się w naszym osiedlowym sklepiku. Czy zastanawiałeś się kiedyś w jaki sposób rosną poszczególne rośliny? Podamy Ci przykład – ananas rośnie na krzakach, a nie jak wiele osób sądzi, na drzewach.

Airubon/Getty Images
Sponsorowane

#1 Ananas

Ananasy to owoce, które dojrzewają na krzaku. Mogą owocować jedynie raz w życiu, więc po zbiorach należy wyrzucić rozetę liści.

Mabelin Santos/ Getty Images

#2 Szparagi

Uprawa szparagów jest łatwa, ale czasochłonna, gdyż zbiorów można się spodziewać dopiero po 2-3 latach uprawy. Szparag biały rośnie pod ziemią, a zielony nad.

Sponsorowane
gyro/Getty Images

#3 Migdały

Te małe, puszyste strąki to niedojrzałe migdały. Wyglądają jak małe morele, ale gdy już dojrzeją ich strąki pękają i odsłaniają nasionko migdału. Po wyłuskaniu migdał jest natychmiast rozpoznawalny.

Franco Lo/Getty Images

#4 Pistacje

Kolejnym szokującym orzechem jest pistacja. Te różowe kulki za jakiś stwardnieją i staną się orzechem który dobrze znacie. Czasami gdy kupujesz pistacje w sklepie, widać na nich różowy nalot, który jest pozostałością barwnika z niedojrzałego owocu.

lenazap/ Getty Images Signature
Sponsorowane

#5 Nerkowiec

Innym dziwacznym orzechem jest nerkowiec. Właściwy orzech rośnie na dnie owocu, zwanym „jabłkiem nerkowca”. To szaleństwo, że zbiera się całe, duże owoce dla jednego orzecha. Kiedy nasiono zostaje usunięte, z reszty owocu robi się sok.

Joa_Souza/Getty Images Signature

#6 Orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne to rośliny strączkowe co oznacza, że różnią się od swoich przyjaciół z drzew orzechowych. Może minąć 160 dni, zanim orzeszki ziemne dojrzeją i będą gotowe do spożycia.

Aika Pixels/ Getty Images

#7 Szafran

Sponsorowane

Czy zastanawiałeś się, dlaczego szafran jest tak drogi? Jest to przyprawa pozyskiwana z kwiatów krokusa, a dokładnie z jego pomarańczowego środka. Nici ze środka krokusa są bardzo delikatnie, więc należy je usuwać ręcznie.

Petar Bonev/ Getty Images Pro

#8 Wanilia

Sponsorowane

Niedojrzała wanilia wyglądem przypomina strączek zielonej fasolki. Kwiaty wanilii są niezwykle piękne.

Sandy Somatri/Getty Images

Po wysuszeniu staje się ciemnobrązowa z aromatyczną pastą w środku, która nadaje smaku wszystkim deserom.

ValentynVolkov/Getty Images

#9 Sezam

Krzak sezamu może wyglądać niepozornie i pewnie większość z nas nie zainteresowałaby się nim w naturalnym środowisku.

Sponsorowane
Varaporn_Chaisin/Getty Images Pro

Ziarna sezamu są używane do posypywania pieczywa, pasty tahini czy różnych deserów. Małe strąki są zbierane i używane w całości lub przetwarzane na olej sezamowy.

HandmadePictures/ Getty Images

#10 Pieprz

Jedną z najpopularniejszych przypraw jest pieprz, który rośnie w małych gronach jagód na krzaku. Mówi się, że krzaki pieprzu wyglądają jak dziwne choinki.

miralex/ Getty Images Signature

Zielone owoce pieprzu po ususzeniu stają się ciemne i gotowe go użycia. W zależności od gatunku rośliny, owoce mogą być zielone lub czerwone.

Daria-Yakovleva/pixabay

#11 Cynamon

To może być banalne pytanie, ale czy wiesz, że cynamon to wysuszona kora drzewa? Tak wygląda kora drzewa cynamonowego.

moolyboo/ Getty Images

Na świecie występuje kilkanaście odmian drzewa cynamonowego. Laski cynamonu wyglądają jak wióry drzewne.

CGissemann/Getty Images

#12 Kiwi

Innym zabawnym owocem z drzewa jest kiwi. Te małe zielone owoce nie są jeszcze dojrzałe, stąd ich zabarwienie.

Stefan Schottleitner

Drzewa kiwi przypominają winorośle, z których zwisają dziesiątki owoców. To pole kiwi czy winnica?

diatrezor/Getty Images

#13 Brukselka

Na koniec mamy skromną łodygę brukselki. Małe pąki kapusty wyrastają na łodydze, która ma na górze dużo kwiatów. Brukselka to po prostu mała kapustka.

Alan_Lagadu/Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli