Spis treści
W dzisiejszych czasach sklepowe półki pękają od nadmiaru produktów. Owoce i warzywa są sprowadzane z najróżniejszych zakątków świata, często przebywają wielotygodniową drogę, by znaleźć się w naszym osiedlowym sklepiku. Czy zastanawiałeś się kiedyś w jaki sposób rosną poszczególne rośliny? Podamy Ci przykład – ananas rośnie na krzakach, a nie jak wiele osób sądzi, na drzewach.

#1 Ananas
Ananasy to owoce, które dojrzewają na krzaku. Mogą owocować jedynie raz w życiu, więc po zbiorach należy wyrzucić rozetę liści.

#2 Szparagi
Uprawa szparagów jest łatwa, ale czasochłonna, gdyż zbiorów można się spodziewać dopiero po 2-3 latach uprawy. Szparag biały rośnie pod ziemią, a zielony nad.

#3 Migdały
Te małe, puszyste strąki to niedojrzałe migdały. Wyglądają jak małe morele, ale gdy już dojrzeją ich strąki pękają i odsłaniają nasionko migdału. Po wyłuskaniu migdał jest natychmiast rozpoznawalny.

#4 Pistacje
Kolejnym szokującym orzechem jest pistacja. Te różowe kulki za jakiś stwardnieją i staną się orzechem który dobrze znacie. Czasami gdy kupujesz pistacje w sklepie, widać na nich różowy nalot, który jest pozostałością barwnika z niedojrzałego owocu.

#5 Nerkowiec
Innym dziwacznym orzechem jest nerkowiec. Właściwy orzech rośnie na dnie owocu, zwanym „jabłkiem nerkowca”. To szaleństwo, że zbiera się całe, duże owoce dla jednego orzecha. Kiedy nasiono zostaje usunięte, z reszty owocu robi się sok.

#6 Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne to rośliny strączkowe co oznacza, że różnią się od swoich przyjaciół z drzew orzechowych. Może minąć 160 dni, zanim orzeszki ziemne dojrzeją i będą gotowe do spożycia.

#7 Szafran
Czy zastanawiałeś się, dlaczego szafran jest tak drogi? Jest to przyprawa pozyskiwana z kwiatów krokusa, a dokładnie z jego pomarańczowego środka. Nici ze środka krokusa są bardzo delikatnie, więc należy je usuwać ręcznie.

#8 Wanilia
Niedojrzała wanilia wyglądem przypomina strączek zielonej fasolki. Kwiaty wanilii są niezwykle piękne.

Po wysuszeniu staje się ciemnobrązowa z aromatyczną pastą w środku, która nadaje smaku wszystkim deserom.

#9 Sezam
Krzak sezamu może wyglądać niepozornie i pewnie większość z nas nie zainteresowałaby się nim w naturalnym środowisku.

Ziarna sezamu są używane do posypywania pieczywa, pasty tahini czy różnych deserów. Małe strąki są zbierane i używane w całości lub przetwarzane na olej sezamowy.

#10 Pieprz
Jedną z najpopularniejszych przypraw jest pieprz, który rośnie w małych gronach jagód na krzaku. Mówi się, że krzaki pieprzu wyglądają jak dziwne choinki.

Zielone owoce pieprzu po ususzeniu stają się ciemne i gotowe go użycia. W zależności od gatunku rośliny, owoce mogą być zielone lub czerwone.

#11 Cynamon
To może być banalne pytanie, ale czy wiesz, że cynamon to wysuszona kora drzewa? Tak wygląda kora drzewa cynamonowego.

Na świecie występuje kilkanaście odmian drzewa cynamonowego. Laski cynamonu wyglądają jak wióry drzewne.

#12 Kiwi
Innym zabawnym owocem z drzewa jest kiwi. Te małe zielone owoce nie są jeszcze dojrzałe, stąd ich zabarwienie.

Drzewa kiwi przypominają winorośle, z których zwisają dziesiątki owoców. To pole kiwi czy winnica?

#13 Brukselka
Na koniec mamy skromną łodygę brukselki. Małe pąki kapusty wyrastają na łodydze, która ma na górze dużo kwiatów. Brukselka to po prostu mała kapustka.
