w

Ile jajek dziennie me znaleźć się w naszej diecie? Dietetyk odpowiada

Jeszcze jakiś czas temu lekarze ostrzegali nas przed jedzeniem jajek, czy słusznie? Otóż okazuje się, że jajka nie są wcale tak niebezpieczne jak nam wmawiali. Owszem, ich nadmiar skutkuje niepotrzebnym cholesterolem, który odkłada się w naszych naczyniach krwionośnych. Istnieje granica, której nie należy przekraczać, a wtedy nic nam nie grozi, a wręcz przeciwnie, zyskamy pozytywne skutki jedzenia jajek.

Od jakiegoś czasu wiemy, że jajka mają mały udział w odkładaniu się cholesterolu w naszych naczyniach krwionośnych. Dużo zależy od pracy naszej wątroby, uwarunkowań genetycznych i całości diety. Sprawdź, jaka jest dopuszczalna liczba jajek w naszej diecie.

PerfectLazybones

Ile jajek dziennie powinnam zjeść?

W internecie krąży informacja o tym, że 2 jajka dziennie to odpowiednia liczba. Co na to dietetycy? Tygodniowa dawka tego produktu waha się między 7 a 10 sztuk. Co daje nam średnio 1,4 jajka na dzień. Jak to podsumować? Najbezpieczniej jeść jedno jajko, ale jeśli od czasu do czasu przekroczymy tę liczbę, nic nam nie grozi.

Wartości odżywcze jajek

pixelshot

Zerknijmy na to co może nam zaoferować jajko: W 100 g produktu znajdziemy 70 kcal, 6 g białka, i bogactwo kwasów omega 3 i 6, które odpowiadają za prawidłową pracę naszego mózgu.

Jajka są najbardziej wartościowe, gdy kury mają dostęp do wolnego wybiegu, gdzie zażywają światła słonecznego. W takim wypadku jajka będą miały wysoką zawartość żelaza, wapnia, magnezu, fosforu oraz witamin C, B6, B12 i D.

Wypróbuj te przepisy z jajkiem w roli głównej:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli