Kurki to wspaniałe grzyby do marynowania. Niestety czasami nasze grzybki są gorzkie i ciężko mówić tu o przyjemności spożywania. Na szczęście istnieje internet, w którym możemy znaleźć rozwiązanie na większość naszych problemów.
Sezon na kurki jest znacznie dłuższy od tego na inne grzyby leśne. Można je kupić w większych sklepach lub bezpośrednio od ludzi kochających grzybobranie. Grzyby wyróżniają się złocistym, żywym kolorem i chrupką strukturą. Kurki można smażyć, dusić, robić z nich zupy, sosy, dodawać je do różnych potraw. Często jednak zdarza się, że wychodzą gorzkie. Jak uniknąć tego problemu?

Aby kurki straciły gorzki posmak wystarczy moczyć je w wodzie przez 2 godziny. Gorzki sok zostanie wypłukany przez wodę, tą samą czynność można powtórzyć z mlekiem.
Innym sposobem jest gotowanie kurek w kilku rondelkach wody i dodatek szczypty cukru. Gorzki posmak zostanie skutecznie wypłukany.
Gorzki smak może wywołać mrożenie surowych grzybów, dlatego przed mrożeniem warto je zblanszować, by pozbyć się goryczki.
Jak dobrze umyć grzyby?
Kurek nie należy obierać, wystarczy obciąć początek trzonku. Jak każdy produkt, trzeba je dobrze umyć by nie zawierały resztek poszycia leśnego, piasku i ewentualnych lokatorów. Wypłucz czapeczki pod bieżącą wodą, możesz użyć małego pędzelka do oczyszczenia kapelusza od spodu.
Jeśli jest na nich dużo piasku, posyp grzyby solą, wrzuć do miski i zalej wrzątkiem. Grzyby wypłyną a piasek opadnie na dno.