w ,

Elżbieta II uwielbiała tę kanapkę. Jadła ją zawsze do herbaty

Po śmierci Elżbiety II ludzie zaczęli interesować się jej życiem, fani zaczęli odkrywać jej zwyczaje, upodobania. Dziś uchylimy rąbka tajemnicy i przedstawimy tradycyjną, popołudniową herbatkę królowej.

Informacje o zwyczajach królowej ujawnia jej kucharz, Darren Mcgrady. Według niego do herbaty podawano kanapki z dżemem truskawkowym. Wszystko za sprawą przedszkolnego przyzwyczajenia, gdzie podawano takie oto kanapki w kształcie okręgów. Jak wyjawił Mcgrady, Elżbieta II najbardziej ceniła dżem przygotowany z truskawek rosnących w dworskiej posiadłości Balmoral.

Sponsorowane

Królowa jako mała dziewczynka dostawała w przedszkolu kanapki w kształcie pensa z dżemem. Od tamtej pory towarzyszą jej przy popołudniowej herbacie

Stefano Venturi/

Kucharz zdradza, że Elżbieta II miała słabość do świeżych truskawek. Kiedy przebywała w Balmoral, jadała je 3-4 razy w tygodniu, ale akceptowała jedynie sezonowe owoce.

Ten fakt został rozpowszechniony na całym świecie, a pewną odmianę truskawek nazwano Queen Elizabeth.

Wielka Brytania słynie z kanapek nie z masłem, ale z gęstą śmietanką. Pewnie zastanawiacie się czym pierwsze posmarować kanapkę, dżemem czy śmietanką? Otóż królowa akceptowała jedynie jeden sposób:

Sponsorowane

Dla królowej zawsze dżem szedł na początku. Najpierw był dżem, a następnie pyszny, gęsty krem

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli