w ,

Dzienna porcja masła, która jest wskazana do prawidłowej pracy mózgu

Dzienna porcja masła
Dimitrii Ivanow, Getty Images

Raz mówią, że można jeść masło, innym razem kompletnie zaprzeczają. Czy istnieje dzienna porcja masła, której nie warto przekraczać? Otóż okazuje się, że jak najbardziej można je jeść, ale trzeba zachować pewien umiar. Jeśli zastosujemy się do tych wskazówek, masło będzie miało genialny wpływ na pracę naszego mózgu.

Masło jest obecne w większości jedzenia, jakie spożywamy. Smarujemy nim kanapki, dodajemy do wypieków, sosów czy jajecznicy. Ciężko z niego zrezygnować, lecz swego czasu masło zdobyło dość nieciekawą sławę, która mówiła o negatywnym wpływie tego składnika na nasz układ krążeniowy. Zbyt duża ilość masła (a raczej kwasów tłuszczowych nienasyconych) prowadzi do miażdżycy. Jeśli przesadzimy z jego ilością to fakt, może się to odbić na naszym zdrowiu, ale wskazana dzienna porcja masła jest zupełnie bezpieczna.

Masło jest bogate w wiele minerałów np. wapń, żelazo czy potas. Do tego cały kompleks witamin: A, K, D, E i witaminy z grupy B.

Tłuszcz wytworzony z mleka zawiera mnóstwo cennych kwasów: masłowy, linolowy i palmitynowy, rumenowy i wakcenowy a one pomagają w pracy układu immunologicznego i gospodarki energetycznej.

Dzienna porcja masła
masło na pieczywie/ fot. lutavia, Getty Images

Dzienna porcja masła dla dorosłego człowieka

Szacuje się, że dorosły człowiek powinien spożyć dziennie 13 g masła. Odpowiada to jednej płaskiej łyżce. Nie jest to zbyt wiele, bo wystarczy posmarować 3 kanapki na śniadanie i nasz limit ulega wyczerpaniu.

Warto się pilnować, gdyż zwiększanie limitu może wyjść spod kontroli a masło stać się główną przyczyną pogorszenia zdrowia.

  • Miniatura:
  • Dimitrii Ivanow, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli