w ,

Dzięki tym produktom cera będzie odżywiona i świetlista!

świetlista cera
Ella Olson

Świetlista cera to marzenie wielu kobiet, w końcu twarz to pierwsza rzecz, na którą zwracamy uwagę. Przesuszona, szara skóra może kojarzyć się z zaniedbaniem lub chorobą, a chyba nikt nie chce być łączony z takim stanem rzeczy. O skórę można dbać na dwa sposoby, stosując preparaty na bezpośrednio na twarz oraz wprowadzając do diety produkty, które działają „od środka”. Sprawdź, co powinno znaleźć się w twojej diecie, by twarz była zawsze jędrna i promienista!

Produkty, które wspomagają naszą cerę

#1 Marchewka

Słyszałaś kiedyś o powiedzeniu, że jedzenie dużej ilości marchewki wpłynie na kolor twojej skóry? Owszem to prawda! Poza tym „skutkiem ubocznym” ma istotny wpływ na kondycję naszej skóry. Zawarty w niej beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A, a ta utrzymuje poprawny poziom nawilżenia skóry.

#2 Golonka

świetlista cera
golonka/ fot. afro, Getty Images

To może być dla Ciebie nie małym szokiem, ale golonka jest genialnym nośnikiem kolagenu dla naszej skóry. Tę nazwę spotykamy na kosmetykach i zdecydowanie nie jest to przypadek. Kolagen to inaczej „białko młodości”- nadaje skórze sprężystości, nawilżenia a cera jest świetlista.

#3 Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika to drobna przekąska lub dodatek do sałatek, kanapek czy zup. Poza smakiem i ciekawą chrupiąca strukturą są pełne dobrych tłuszczy i witamin. Zawarta w nich witamina E łagodzi stany zapalne na naszej cerze.

#4 Czerwona soczewica

świetlista cera
czerwona soczewica/ fot. UNYKA, getty images

Używamy jej w kuchni głównie jako dodatek do zup lub sałatek. Jest zdrowa, niskokaloryczna i można łatwo ją przyrządzić. Jej niepozorne nasiona skrywają mnóstwo siarki, a ta wpływa m.in. na świetlistą cerę.

Jak widzisz, jedzenie, które dostarcza nam składniki odżywcze, jest łatwo dostępne i nie kosztuje milionów. Gdy następnym razem będziesz na zakupach, zgarnij do koszyka paczkę słonecznika i czerwonej soczewicy.

Może zainteresuje się również tymi wpisami:

  • Miniatura:
  • Ella Olson

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli