w ,

Dwie strony tłuczka – która do czego? Możesz być zaskoczona odpowiedzią

W domu mamy mnóstwo narzędzi pomagających przy pracach domowych, sprzątaniu czy gotowaniu. Warto zauważyć, że jednym z nich jest niepozorny tłuczek do mięsa – ma go każdy.

Pewnie wiesz (bądź nie) że tłuczek ma dwie różne strony, jedna „pasiasta” natomiast druga to „kratka”. Zazwyczaj obieramy jedną stronę i rozbijamy nią wszystkie rodzaje mięsa, a prawda jest taka, że producent nie bez powodu oferuje nam dwie różne faktury.

Sponsorowane

Na początku dobrze wyjaśnić, że nieważne jaka strona, mięso zostanie rozbite. Diabeł tkwi w szczegółach! Kraciasta strona służy do rozmiękczania mięsa o zbitej strukturze np. schabu wieprzowego. Pasiasta strona odpowiada za rozbijanie włókien mięsa np. karkówki.

Jeśli tłuczek ma gładką stronę, jest ona przystosowana do delikatnego mięsa (np. pierś z kurczaka), które zostanie uszkodzone przez dwa pozostałe.

pixelshot

Jak widać tłuczek jest bardzo przemyślanym narzędziem i odnosi się do różnych rodzajów mięsa. Kupując swój pierwszy tłuczek, rekomendujemy te z żeliwną górą. Drewniane są mało higieniczne, bo w ich szparach pozostają resztki mięsa, które trudno usunąć.

Czy mięso trzeba zawsze rozbijać? Tutaj mamy dość ciekawą kwestię. Otóż mięso nie wymaga rozbicia, ale będzie zdecydowanie smaczniejsze i lepiej przygotowane, jeśli jednak pokusimy się o ten krok. Rozbite kawałki mięsa będą upieczone w środku, cienkie kotlety łatwiej przysmażyć i cały proces skraca się o połowę.

Sponsorowane

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli