w ,

Domowa maseczka na suchą skórę. Wykorzystaj ten owoc

domowa maseczka

Jesień to czas gdy nasza skóra jest bardzo przesuszona i na ratunek przydałaby się domowa maseczka. Dlaczego nie ta ze sklepu? Powodów jej kilka, ale najczęściej nie mamy jej pod ręką, a chyba nikt nie ma ochoty jechać do drogerii po jedną maseczkę. Za to w naszej kuchni możemy znaleźć mnóstwo składników do wykorzystania!

Pewnie cześć z was się domyśla, że dzisiejszą gwiazdą będzie awokado. Na sklepowych półkach widzimy mnóstwo produktów z jego użyciem. Awokado ma szereg właściwości nawilżających i odżywiających, zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B. Warto go spożywać w najprostszej formie, lub korzystać jako naturalny kosmetyk. Poleca się go do skóry dojrzałej i mocno wysuszonej.

awokado/ canva

Sama ikona stylu, Victoria Beckham zarzeka się, że jest to jej ulubiona domowa maseczka i często używa jej w domowym zaciszu. Warto ją powtarzać kilka razy w tygodniu. Wtedy rezultaty będą najbardziej widoczne.

Domowa maseczka z awokado

Do przygotowania maseczki będziesz potrzebować jedno średnio dojrzałe awokado i łyżkę miodu. Do miseczki przełóż miąższ awokado i miód, rozdrobnij widelce, lub zmiel w blenderze. Maseczkę nałóż na twarz i pozostaw na 10-15 minut.

Inna opcja to maseczka z awokado i płatków owsianych. Będzie działała łagodząco na podrażnienia i wygładzi naskórek. Robimy ją podobnie, tylko w tym przypadku warto zmielić całość blenderem lub użyć płatków błyskawicznych, które są już zmielone.

Maseczki zmywaj letnią wodą i osuszaj twarz ręcznikiem kuchennym. Maseczki mogą na stałe zagościć w twojej wieczornej pielęgnacji.

Zobacz, co możesz przygotować ze skorupek od jajka. Efekty są powalające!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli