Spis treści
Nie ma co się oszukiwać, ale my Polacy uwielbiamy ziemniaki. Podajemy je w przeróżnych formach jako danie główne lub przekąskę, gdyż ja się je przerabiać w wieloraki sposób. Jeśli nie przepadasz za ziemniakami prosto z wody, wystarczy je lekko doprawić i stają się całkiem nowym daniem.
Statystycznie zjadamy ok. 30 kg ziemniaków rocznie. Dodajemy je do dań głównych, zup czy robimy z nich przeróżne przekąski. Można je gotować, piec i smażyć, jednak najbardziej popularna wersja to purée, które ląduje na naszym talerzu jako dodatek do mięsa. Dodajesz do purée jedynie sól? Wypróbuj inną wersję, a obiecuję, że się zakochasz!
Dodaj specjalną mieszankę
Zamiast samej soli przygotuj mieszankę ziół i warzyw, ziemniaki zyskają więcej smaku i wartości odżywczych. Takie dodatki zabiją nudę na naszym talerzu i dodadzą więcej fantazji.

Do gotujących się ziemniaków dorzuć kilka przypraw: kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Taki bukiet ziół i przypraw wzbogaci smak i nada całkiem nowego charakteru dania.
Jeśli chodzi o warzywa, polecamy dodanie tradycyjnej włoszczyzn i czerwonej papryki. Taki miks warzyw ugotuj, a następnie zgnieć na gładką masę. Jeśli wolisz, pozostaw warzywa w kawałkach i podawaj w takiej formie do obiadu.
Sposób na szybsze gotowanie ziemniaków

Jeśli chcesz, by twoje ziemniaki ugotowały się nieco szybciej, wrzuć je bezpośrednio do wrzącej wody. Dodatkowo możesz je pokroić na małe kawałki, gdyż duże bulwy gotują się znacznie dłużej. Czas gotowania skróci się do. 15 minut.