w

Dodaj ten składnik do ziemniaków, a będą smaczne jak nigdy!

Dodaj ten składnik do ziemniaków

Nie ma co się oszukiwać, ale my Polacy uwielbiamy ziemniaki. Podajemy je w przeróżnych formach jako danie główne lub przekąskę, gdyż ja się je przerabiać w wieloraki sposób. Jeśli nie przepadasz za ziemniakami prosto z wody, wystarczy je lekko doprawić i stają się całkiem nowym daniem.

Statystycznie zjadamy ok. 30 kg ziemniaków rocznie. Dodajemy je do dań głównych, zup czy robimy z nich przeróżne przekąski. Można je gotować, piec i smażyć, jednak najbardziej popularna wersja to purée, które ląduje na naszym talerzu jako dodatek do mięsa. Dodajesz do purée jedynie sól? Wypróbuj inną wersję, a obiecuję, że się zakochasz!

Sponsorowane

Dodaj specjalną mieszankę

Zamiast samej soli przygotuj mieszankę ziół i warzyw, ziemniaki zyskają więcej smaku i wartości odżywczych. Takie dodatki zabiją nudę na naszym talerzu i dodadzą więcej fantazji.

Do gotujących się ziemniaków dorzuć kilka przypraw: kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Taki bukiet ziół i przypraw wzbogaci smak i nada całkiem nowego charakteru dania.

Jeśli chodzi o warzywa, polecamy dodanie tradycyjnej włoszczyzn i czerwonej papryki. Taki miks warzyw ugotuj, a następnie zgnieć na gładką masę. Jeśli wolisz, pozostaw warzywa w kawałkach i podawaj w takiej formie do obiadu.

Sposób na szybsze gotowanie ziemniaków

Sponsorowane
gotujące sie ziemniaki/ fot. canva

Jeśli chcesz, by twoje ziemniaki ugotowały się nieco szybciej, wrzuć je bezpośrednio do wrzącej wody. Dodatkowo możesz je pokroić na małe kawałki, gdyż duże bulwy gotują się znacznie dłużej. Czas gotowania skróci się do. 15 minut.

Zobacz również:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli