w ,

Dlaczego pomidory pękają na krzaku?

Nie ma nic lepszego niż pachnący pomidorek z krzaka! Te sklepowe posiadają całkiem odmienny smak, a dodatkowo są napakowane opryskiem, który chroni je przed chorobami. Jeśli nie masz ogrodu, możesz śmiało wyhodować pomidory w donicy. Najlepiej robić to na balkonie przy naturalnym słońcu. Gdy zauważysz, że twoje pomidory zaczynają pękać, wiedz że wysyłają konkretny sygnał.

Pomidory najlepiej sadzić w drugiej połowie maja, gdy ryzyko wiosennych przymrozków znacznie maleje. Rolnicy uważają, że trzeba je sadzić w pochmurny dzień, ale ziemia powinna być odpowiednio nagrzana.

Sponsorowane

Czy pęknięcia na pomidorze to zwiastun choroby?

Samo pękanie pomidorów to nie zwiastun choroby, ale naruszenie skórki, która chroni miąższ przed chorobami. Takie pomidory mają o wiele gorszą prezentację, więc warto zadbać o dobry wygląd owocu.

Pęknięcia mogą występować w dwóch wersjach: pęknięcia koncentryczne (w kształcie koła) i takie, które biegną w dół od szypułki.

Pomidory zaczynają pękać, gdy odczuwają drastyczne zmiany wilgotności gleby i powietrza. Gdy roślina czuje spadek wilgotności, zabezpiecza swój krzak poprzez gromadzenie wody w owocach, które pęcznieją i pękają.

Takie pomidory nie zmieniają smaku, oraz nie zagrażają naszemu zdrowiu, póki nie ma na nich innych oznak np. gnicia i pleśni.

Sponsorowane

Jak zapobiegać pękaniu pomidorów?

Pomidory mają wiele odmian, a co za tym idzie mają one różną podatność na pękanie. Odmiany które są odporne na uszkodzenia to m.in.:  Baron F1, Jawor, Koneser F1, Koralik, Rumba Ożarowska, czy Tamaris F1.

Aby zapobiegać pękaniu, pamiętaj o regularnym podlewaniu krzaków, ale tym samym nie przelewaj ziemi. Jeśli uprawiasz krzaki w szklarni, utrzymuj wilgoć na poziomie 65%.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli