w ,

Dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek?

Dlaczego parówki pękają wzdłuż

Parówki to produkt, który nie cieszy się zbyt dobrą sławą, jednak większość z nas ma je w swojej lodówce. Czemu? Otóż powodów jest kilka: są smaczne, łatwe w przygotowaniu, potrafią nasycić i co najważniejsze, nie kosztują przysłowiowych milionów. Pod koniec miesiąca, kiedy oczekujemy na wypłatę, parówki królują na śniadania i kolacje. Czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego kiełbaski pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Otóż jest pewien powód!

Dlaczego parówki pękają w obróbce termicznej?

Sponsorowane

Parówki to inaczej kiełbaski z drobno zmielonego mięsa. Sprzedawane w plastikowych osłonkach lub zrobionych z jelit zwierząt. Gdy poddajemy je obróbce termicznej, zachodzi zjawisko zamiany pewnych składników na gaz, a ten chce się wydostać na zewnątrz i napiera na powierzchnię, a w efekcie kiełbaska pęka. Pytanie, dlaczego parówki pękają wzdłuż?

parówki/ fot. canva

Parówka ma kształt walca, jeśli przekroimy ją wzdłuż, ma kształt prostokąta, a jeśli w poprzek staje się kołem. Kiedy ciśnienie wewnątrz napiera na powierzchnie, jest dwa razy mocniejsze w przypadku prostokąta niż koła. Parówka zostaje rozerwana siłami poprzecznymi, co w efekcie powoduje rozerwanie wzdłuż długości.

Jak przygotować parówki?

Możesz się zdziwić, ale przygotowywanie parówek nie jest takie oczywiste. Po pierwsze wyciągnij je wcześniej z lodówki, w temperaturze pokojowej będą miały więcej smaku po ugotowaniu. Kolejna zasada to ściąganie osłonki i wstawienie parówki do wrzątku, ale nie gotowanie jej. Powinna pozostać w wodzie przez 5 minut. Nie zaleca się gotowania, gdyż azotany zawarte w mięsie pod wpływem wysokiej temperatury przekształcają się w nitrozoaminy, czyli związki rakotwórcze!

Sponsorowane
parówki/ fot. canva

Sprawdź przepis z użyciem parówek:

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli