Podczas zakupów niejednokrotnie zastanawiałeś się, dlaczego ogórki zielone sprzedawane są w folii, a inne warzywa nie? Jak się okazuje, nie jest to przypadek. Istnieje bardzo ważny powód tego zjawiska.
Na pewno co jakiś czas kupujesz do domu świeże, zielone ogórki. W końcu mogą przydać się na tak wiele okazji – czy to na kolorową kanapkę, do smacznej sałatki, czy do pożywnego koktajlu ze świeżych warzyw i owoców.
A czy kiedykolwiek zastanowiło Cię, dlaczego to właśnie zielone ogórki często są sprzedawane w zabezpieczającej folii? A przykładowo bardzo podobna z wyglądu cukinia już nie?

Muszę w tym miejscu przyznać, że ja często nad tym myślałam. Zwłaszcza kiedy wracałam do domu ze sklepu i musiałam się czasem nieźle nagimnastykować, zanim pozbyłam się folii z ogórka. Ale potem zajmowałam się nagle czymś innym i zapominałam o całej sprawie do kolejnych zakupów.
Ostatnio natrafiłam jednak w sieci na artykuł o tej tematyce. Od razu w niego kliknęłam i wszystko stało się jasne!
Ogórki zielone sprzedawane w folii – dlaczego?
Wszystkiemu winny jest etylen, który jest szkodliwy dla ogórków. A wytwarzają go m.in. gruszki i jabłka. Kiedy doszłoby do bezpośredniego kontaktu, ogórki znacznie szybciej mogłyby się psuć. Dlatego też producenci zabezpieczają ogórki w taki sposób, aby nie miały kontaktu ze szkodliwymi czynnikami podczas transportu i rozładunku towaru.
Co więcej, takie zabezpieczenie chroni ogórki przed uszkodzeniami mechanicznymi. Pozwala również zachować ogórkom świeżość na dłużej, gdyż chroni je przed czynnikami zewnętrznymi w 100 procentach.
Biorąc pod uwagę powyższe aspekty, już nigdy więcej nie będę narzekać, że muszę kupować ogórki w folii. A Ty wiedziałeś o tym? Czy może podobnie jak ja, nie miałeś zielonego pojęcia, że za pakowaniem zielonych ogórków do folii, kryją się istotne powody?
Zobacz także: Jak smażyć mielone, aby nie ociekały tłuszczem?