w

Dlaczego gotowane jajka źle się obierają? Da się coś zaradzić?

gotowane jajka źle się obierają

Jest poranek, a ty marzysz o kanapce z gotowanym jajkiem, jednak podczas obierania skorupki większość białka się strzępi i odchodzić a jajko zaczyna wyglądać nie apetycznie. Myślisz sobie, co poszło nie tak, przecież to żadna sztuka ugotować jajko na twardo. Otóż okazuje się, że jest jeden powód tego zjawiska.

Nie ma nic bardziej irytującego niż źle obierające się jajko. Kawałki białka pozostają na wewnętrznej stronie skorupy, a nasze jajko wygląda jak po niezłej masakrze. Nasz entuzjazm znacząco spada i przestajemy mieć ochotę na gotowane jajka, które tragicznie się obierają.

Sponsorowane

Cała tajemnica kryje się w poziomie pH jajka!

gotowane jajka/ fot. canva

Zacznijmy od początku… Wpływ na obieranie jajka ma jego świeżość oraz sposób przechowywania. Świeże jajko ma pH w granicach 8,0-8,2. Im starsze jajka, tym poziom sukcesywnie wzrasta, a wewnątrz jajka wytwarza się dwutlenek węgla.

Kiedy jajko jest już naprawdę stare, może osiągnąć poziom pH nawet w granicach 9,5. W takim wypadku skorupka sama odchodzi od jajka. Najbardziej odpowiedni poziom pH to 8,8-9,0 i to właśnie wtedy możemy się cieszyć gładko odchodzącą skorupką z jajka. Podsumowując, świeże jajka obierają się gorzej niż te, które mają już kilka dni.

gotowane jajka/ fot. canva
Sponsorowane

Jeśli mamy świeże jajka, z jednej strony możemy się cieszyć, gdyż dłużej poleżą w naszej lodówce, ale gotowane źle się obierają.

Jeśli gotowane jajka Cię nie przekonują, zobacz trik na jajka na miękko!

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli