w

Dlaczego ekspedientka otwiera opakowanie z jajkami w trakcie kasowania? Nie chodzi o to, czy jajka są całe

ekspedientka otwiera opakowanie z jajkami
JackeOlimb, Getty Images

Kiedy kupujesz karton jajek, zwróć uwagę czy ekspedientka otwiera opakowanie z jajkami w trakcie kasowania. Jeśli tego nie robi, to popełnia duży błąd, za który może dostać upomnienie od kierownika. Dlaczego to tak ważne?

Zaglądanie do opakowania z jajkami to nie wścibstwo kasjera, a odgórna procedura w większości sklepów. Możemy sobie to tłumaczyć na wiele sposobów, a jednym z nich jest troska o towar. W końcu jajka są bardzo delikatne i mogą się stłuc przy każdej możliwej okazji. Mimo że ta myśl jest uzasadniona, to nie jest głównym powodem do zaglądania wewnątrz kartonu.

Sponsorowane

Ekspedientka otwiera opakowanie z jajkami, a ty nie wiesz, jak zareagować?

ekspedientka otwiera opakowanie z jajkami
kasjerka w sklepie/ fot. andresr, Getty Images Signature

Otóż okazuje się, że ten ruch to odgórna zasada większości sklepów a jego celem jest ograniczenie kradzieży! Według szefostwa karton z jajkami to idealna kryjówka na drobne kradzieże! Dodatkowo całkiem bezpieczna, gdyż w momencie gdy produkt był namagnesowany, kasjer odmagnesuje go razem z jajkami, a ty możesz go wynieść ze sklepu.

Czy takie kradzieże zdarzają się w praktyce? Pewnie tak, ale miejsce wewnątrz kartonu jest na tyle małe, że większość ludzi nie dałaby radę wepchnąć tam swojego łupu. Nie mniej kasjerzy powinni sprawdzać wnętrza kartoników, szefostwo zwraca na to szczególną uwagę.

Co jeszcze należy wiedzieć o jajkach w sklepie?

Sponsorowane
kolory jajek/ fot. ivandzybua, Getty Images

Obalimy jeszcze jeden mit, który mówi, że biała skorupka jajka mówi o tym, że kury były hodowane w złych warunkach, a tym samym jajka w brązowej są znacznie zdrowsze. Otóż nic bardziej mylnego! Barwnik nie jest żadnym wyznacznikiem jakości, a jedynie informacją, jakiego ubarwienia była kura składająca jajko.

Często ludzie wybierają jedynie ciemne jajka, podczas gdy jasne zostają z góry odrzucone. Dochodzi do zamiany jajek w kartonie i wielkiego bałaganu, a wszystko przez niewiedzę klientów. Takie jajka najczęściej idą na straty, w końcu wybrakowanego kartonu nikt nie kupi.

  • Miniatura:
  • JackeOlimb, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli