w

Dlaczego babcia wkładała gar z ziemniakami pod pierzynę? Prosty trik na oszczędność

babcia wkładała gar z ziemniakami pod pierzynę
Sponsorowane

Jak wiecie, gotowanie kilkanaście lat temu wyglądało zupełnie inaczej niż współcześnie. Nasze babcie nie miały płyt indukcyjnych, robotów kuchennych czy zmywarek. Każda z nich starała się w jak najlepszy sposób przygotować jedzenie, a przy tym oszczędzać jak najwięcej czasu i pieniędzy. Istniał pewien trik z wkładaniem ciepłego garnka pod pierzynę. Jaki był tego cel?

Ziemniaki to jeden z ulubionych dodatków do obiadu. By je dobrze, przygotować musimy je ugotować, by pozbyć się toksycznych substancji. Zajmuje to dość sporo czasu, dlatego nasze babcie opatentowały pewien sposób na przygotowanie ziemniaków.

Gar z ziemniakami pod pierzyną to nie żart!

kuchnia kaflowa / fot. canva
Sponsorowane

Ten na pozór dziwny trik miał na celu dłuższe utrzymanie temperatury wewnątrz naczynia. Dzięki temu podgrzewanie na kuchni kaflowej, węglowej czy farelce było znacznie krótsze! Oszczędność pieniędzy w tamtych czasach była odczuwalna na każdym kroku, więc zatrzymywanie ciepła w daniach było na wagę złota.

W dzisiejszych czasach nie musimy się martwić o takie rzeczy, więc metoda nie zdaję się na dłuższą metę. Mikrofalówka, kuchenka gazowa czy piekarnik z łatwością odgrzeją nasze wystudzone jedzenie. Jednak czy nie warto przekonać się, z czym mierzyli się nasi przodkowie? Jeśli chcesz przeprowadzić eksperyment, masz ku temu okazję. Przy okazji możesz pokazać swoim dzieciom realia życia kilkanaście lat wstecz.

Jak przygotować ziemniaki pod pierzynką?

Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie kartofli według receptury babci, sprawdź jak to poprawnie zrobić!

Ziemniaki w osolonej wodze postaw na gazie i doprowadź do wrzenia. Kiedy zaczną się gotować, odczekaj 3 minuty, zdejmij garnek z kuchenki i owiń szczelnie kocem, a następnie wstaw pod grubą pierzynę (najlepiej z puchowym wypełnieniem). Ziemniaki pozostaw pod przykryciem przez dwie godziny. Po tym czasie powinny być gotowe! Sposób działa również na ryż i kaszę.

Powrót do przeszłości:

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *