w

Czy ziemniaki są tuczące? Dietetyk postanowił wyjaśnić tę sprawę raz na zawsze

ziemniaki są tuczące
Mizina, Getty Images

Przyjęło się, że ziemniaki są niezwykle tuczące i należy je omijać na diecie redukcyjnej. Według dietetyka Dr. Bartka Kulczyńskiego sprawa jest nieco bardziej złożona. Już na wstępnie zaznacza, że ziemniaki same w sobie nie są odpowiedzialne za wzrost masy ciał. Co jeszcze miał do powiedzenia?

Ziemniaki to warzywo, które zna każdy z nas. W Polsce jemy je na potęgę, gdyż można je przygotować na wiele sposobów i każdy znajdzie coś dla siebie. W międzyczasie powstał mit na temat tego, jak kaloryczny jest to produkt, a wiele osób zrezygnowało z jego spożywania. Jeśli jednak poczytamy trochę więcej na temat tych warzyw, zobaczymy, że nie taki diabeł straszny, jak go malują.

Sponsorowane

Ziemniaki są tuczące? Obalamy mity

ziemniaki są tuczące
ziemniaki/ fot. stocksnapper, Getty Images Pro

Zacznijmy od kilku faktów. Ziemniak średniej wielkości to zaledwie 60 kcal! Jest to bardzo mało w porównaniu do masy, jaka ma. Bardziej tucząca może być kasza, makaron lub ryż, na które najczęściej zamieniamy kartofle. Kaloryczność jednego worka kaszy gryczanej odpowiada 4-5 sztuk ziemniaków.

Mit o tuczących ziemniakach wynika ze sposobu ich podania, gdyż najczęściej lądują na talerzu z dużą ilością okrasy, a ta jest bardzo kaloryczna! Ziemniaki bez okrasy są dość suche i nie smakują już tak dobrze, jednak można znaleźć lepsze alternatywy niż masło czy smalec.

Kartofle to coś więcej niż purée — można je także upiec lub usmażyć, a to najczęściej wymaga użycie dużej ilość tłuszczu. Placki ziemniaczane, frytki czy różnego rodzaju ciasta na podstawie ziemniaków to bomba kaloryczna, gdzie samo warzywo odgrywa niewielką rolę. Morał jest taki, że ziemniaki same w sobie nie są tuczące, a odpowiednia obróbka może sprawić, że jedzenie ich na diecie nie wywoła wyrzutów sumienia.

Sponsorowane
ziemniaki są tuczące
pieczone ziemniaki/ fot. viramimix, pixabay

Ziemniaki bez okrasy stają się jałowe, a ty szybko będziesz tęsknić za starym nawykiem polewania ich grubą warstwą tłuszczu. Aby tak się nie stało, zadbaj o to, by warzywa zyskały na smaku poprzez dodanie ziół i przypraw. Inny sposób to pieczenie w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu i dużą ilością przypraw.

Nie rezygnuj z ziemniaków, są naprawdę zdrowe!

Ziemniaki to bogate źródło potasu, witaminy B6 i C. Każda z nich odpowiada za inne procesy w naszym organizmie, a niedobory mogą odbijać się na naszym samopoczuciu i problemami ze snem. Najlepiej gotować ziemniaki w mundurkach, wtedy wszystkie witaminy zostają pod skórką warzywa.

Zobacz także te wpisy:

Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli