w

Czy pieczarki trzeba obierać? Poznaj odpowiedź na to nurtujące pytanie

Część z nas zadaje sobie pytanie, czy pieczarki trzeba obierać przed dalszą obróbką? W końcu istnieją dwa obozy ludzi, które obierają lub absolutnie tego nie robią. Jakie zdanie na ten temat mają szefowie kuchni? Sprawdź!

Można je jeść na surowo, mają przyjemną teksturę, nie wymagają długiej obróbki termicznej oraz wybornie smakują. Nic dziwnego, że ulubiliśmy je na swoich talerzach. Szefowie kuchni informują, że choć pieczarki to łatwe w przyrządzeniu grzyby, w dalszym ciągu są źle przygotowywane!

Sponsorowane

Czy pieczarki trzeba obierać?

Co dom to opinia na ten temat. W moim środowisku nigdy nie słyszałam o obowiązku obierania pieczarek, jednak z czasem dało się wyraźnie zauważyć, że jest to częsta praktyka. Jeśli mielibyśmy podchodzić podręcznikowo do przyrządzania grzybów, to czy trzeba je obierać?

Pieczarki to grzyby hodowane w sterylnych warunkach, więc nie ma potrzeby obierania czapeczek, wystarczy je porządnie umyć od bieżącą wodą.

Jeśli pieczarki są stare, ich skórka na czapce zaczyna samowolnie odchodzić. W takiej sytuacji możesz się jej pozbyć, ale nie jest to konieczne.

Czy pieczarki trzeba obierać
mamadela/Getty Images
Sponsorowane

Jak smażyć pieczarki?

Jak wspominaliśmy wcześniej, pieczarki należy dokładnie umyć i drobno pokroić. Następnie wrzucamy całość na patelnie i doprawiamy. Czym? Na pewno nie solą! Tą zostaw na koniec smażenia. Dodaj pieprz i podsmażaj grzyby do miękkości, a po wyłączeniu gazu dodaj sól. Dzięki temu grzyby nie puszczą dużej ilości wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli