Ogórki kiszone to tradycyjny polski produkt, więc wiąże się to z tym, że od dziecka jesteśmy uczeni sztuki kiszenia. Przechodziła ona różne modyfikacje, zmiany w przechowywaniu czy rozszerzenie gamy smaków. Na naszym portalu znajdziesz wiele pomysłów na ogórki w tym te tradycyjne czy w zalewie meksykańskiej.
Wielu z nas zastanawia się nad tym, czy można zalewać je wodą z kranu. Postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
Ogórki kiszone to dobry dodatek do obiadu lub zwykła przekąska, warto mieć kilka słoików w swojej spiżarni, nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale i wartości zdrowotne. To wspaniałe źródło bakterii probiotycznych oraz witamin z grupy B i C. Poza tym są wyjątkowo niskokaloryczne – 100 g produktu zawiera jedynie 12 kcal.
Jeśli najdzie nam ochota, możemy przygotować kilka swoich słoików. Proces przygotowywania nie jest długi i trudny, trzeba przestrzegać kilku zasad dotyczących słoików i ich doboru, szczegółowe informacje znajdziesz tutaj. Pamiętaj jedynie o tym, że wszystko musi być czyste i sterylne.

A co z zalewą, a konkretnie z wodą do zalewy? Musi być przegotowana czy wystarczy kranówka?
Kranówka musi być naprawdę dobrej jakości, najlepiej gdy w swoim systemie wodnym mamy zamontowany filtr, który oczyszcza ją ze wszystkich zanieczyszczeń. Jeśli takiego nie masz, możesz przefiltrować wodę przez specjalny dzbanek.
Jeśli jednak nie ufasz swojej wodzie, bezpieczniej będzie ją zagotować i przed kiszeniem. Zalewając ogórki, woda powinna mieć około 20*C, to idealne środowisko dla bakterii mlekowych odpowiadających za kiszenie.