w

Czy można jeść stare ziemniaki z wypuszczonymi pędami?

stare ziemniaki
PamWalker68, Getty Images

Stare, pomarszczone ziemniaki to zawartość każdej piwnicy po zimie. Jedni zużywają je do ostatniej sztuki, a inni wyrzucają gdy zobaczą, że ziemniaki zaczynają kiełkować. To jak to wreszcie jest, można je jeść czy raczej zainwestować w świeże ziemniaki, które pojawiają się na sklepowych półkach?

Stare ziemniaki nie muszą lądować w koszu

Sponsorowane

Pomarszczone i miękkie ziemniaki nie zachęcają przy pierwszym kontakcie, ale okazuje się, że mimo nieapetycznego wyglądu, są w pełni jadalne. Po obraniu ze skórki i usunięciu kiełkujących pędów jesteśmy w stanie je przerobić w dowolny sposób. Jeśli zależy Ci na jędrnym warzywie, wystarczy zafundować mu kąpiel wodą przez 30 minut. Warzywo odzyska dawny kształt i odpowiednią twardość, przez co bulwa będzie się łatwiej obierać.

Pędy ziemniaków, które zaczynają być widoczne wiosną, są trujące, ale sam ziemniak pozostaje jadalny! Wszystko przez zawartą w pędach solaninę, która jest toksyczna dla naszego układu pokarmowego. Bulwę należy oczyścić z pędów, a skórkę obrać — ziemniaki są gotowe do dalszej obróbki termicznej.

Kiedy ziemniaki trzeba wyrzucić?

stare ziemniaki
kiełkujące ziemniaki/ fot. Morisfoto, Getty Images

Stare a zepsute kartofle to duża różnica. Ze starych jesteśmy w stanie wyczarować coś dobrego, natomiast zepsute mogą wylądować jedynie w koszu. Pleść i zgnilizna to czerwona lampka, której nie wolno bagatelizować. Nie wystarczy odkroić chorą część ziemniaka, całość jest niejadalna, gdyż niebezpieczne substancje znajdują się w całym warzywie.

Sponsorowane

Zielony miąższ ziemniaka to kolejna lampka, która mówi nam, że ziemniak jest niejadalny. Taki kolor zwiastuje zawartość niebezpiecznej solaniny, która możne doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego, m.in. wymioty i biegunka.

Stare ziemniaki mogą być w dalszym ciągu wykorzystywane w kuchni, warto jednak zwracać wagę na to jak wyglądają, a wszelkie uszkodzenia traktować ze szczególną surowością. W końcu nikt nie chce wylądować z gorączką po pysznym obiedzie.

  • Miniatura:
  • PamWalker68, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli