w ,

Czy można jeść kiwi ze skórką? Jest tylko jedna odpowiedź na to pytanie

Czy można jeść kiwi ze skórką
olga_filo, pixabay

Czy można jeść kiwi ze skórką a tym samym nie narazić swojego zdrowia? Ta twarda i meszkowata powłoka owocu nie wygląda zachęcająco, lecz są i takie osoby, które ją jedzą. Czy w takim razie nie ma się czego bać? Sprawdź, czy egzotyczny owoc można spożywać w całości, czy jednak lepiej go obrać.

Kiwi to owoc, który się kocha, albo nienawidzi. Ma specyficzny, kwaśny smak, a w naszym kraju sprzedaje się go w kilogramowych koszyczkach. Inna, mniej popularna nazwa to chiński agrest, która swoją stroną jest bardzo trafna, ze względu na podobieństwo obu owoców. Kiwi jest dość trudnym produktem, gdyż większość z nas nie ma pojęcia jak wykorzystać jego potencjał. Z braku laku najczęściej jemy go na surowo lub dodajemy do deserów na zimno.

Sponsorowane

Samo kiwi jest pochodzenia azjatyckiego, gdzie uprawia się go na plantacjach z drzewami z gatunku aktinidia. Kiedyś nazywano te owoce jagodami kiwi, lecz po jakimś czasie skrócono nazwę do samego kiwi.

Getty Images Signature

Ile zyskasz jeśli zaczniesz regularnie spożywać kiwi?

Jeśli jesteś szczęśliwcem, który lubi smak kiwi to mamy dla ciebie sporo przyjemnych informacji. Kiwi to kopalnia tego co najlepsze, a spożywanie go regularnie wzmacnia naszą odporność, do tego stopnia, że sezonowe przeziębienia i grypa nie są nam straszne. W jego miąższu znajdziesz takie witaminy i minerały jak: A, C, E, K, błonnik, potas, żelazo czy luteinę.

Warto również zaznaczyć, że kiwi ma bardzo mało kalorii, (zaledwie 61 kcal w 100 g) więc śmiało można się nim zajadać na diecie. Skoro już jesteśmy w tym temacie, to warto rozstrzygnąć nurtującą kwestię; jeść kiwi ze skórką czy bez?

Sponsorowane

Czy można jeść kiwi ze skórką?

welcomia

Jeśli masz obawy przed tym, czy można jeść skórkę kiwi, już mówimy — możesz ją śmiało jeść, a nawet powinieneś to zrobić! Otóż okazuje się, że ma ona silne działanie antyoksydacyjne i antybakteryjne, możliwe, że cenniejsze niż sam miąższ wewnątrz. Jeśli chcesz czerpać z owocu 101%, to nie powinieneś jej wyrzucać.

Aby owoc ze skórką jadło się przyjemniej, trzeba ja odpowiednio przygotować. W tym celu należy wstawić kiwi pod bieżącą wodę i porządnie wyszorować powierzchnie owocu szorstką stroną gąbki. Drażniące włoski zostaną usunięte, a jedzenie kiwi stanie się o niebo przyjemniejsze.

Przeciwskazania do jedzenia kiwi ze skórką

Jest tylko jedno ALE, które może odwodzić nas o takiego spożywania owoców. Otóż jeśli masz wrażliwy żołądek i wszelkie opryski robią rewolucję w twoim brzuchu, lepiej obrać kiwi. Niestety owoce mogą być potraktowane chemicznymi środkami, a skórka bardzo mocno je chłonie. Umycie produktu pomoże się go pozbyć, ale zawsze istnieje ryzyko tego, że jakaś część na nim pozostanie.

Sponsorowane
  • Miniatura:
  • olga_filo, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli