Spis treści
Spotkaliście się z sytuacją gdzie czekolada jest pokryta białym nalotem? Myślę że odpowiedź brzmi „TAK”. W tym momencie zaczynacie się zastanawiać czy można ją jeść, a część osób z góry spisuje produkt na straty. Postanowiliśmy zgłębić temat i rozwiać wszelkie wątpliwości!
Czym jest biały nalot?
Zacznijmy od wyjaśnienia jednej kwestii – czekolada jest bardzo wrażliwa na zmiany temperatur. Gdy czekolada pod wpływem temperatury zaczyna się rozpuszczać, uwalnia swój naturalny tłuszcz. Następnie taka czekolada trafi do zimnego miejsca, gdzie automatycznie twardnieje, ale tłuszcz nie jest w stanie wróci do pierwotnej formy, więc osiada na czekoladzie i tworzy biały osad!
Czy taką czekoladę można jeść?
Bez obaw, produkt jest całkowicie bezpieczny. Zmiana wyglądu nie wpływa ani na smak, ani na wartości odżywcze, cierpi jedynie estetyka produktu.

Czekolada poprawi ci humor
Powszechnie znane jest, że niewielkie ilości czekolady pomagają usprawnić nasz układ sercowo-naczyniowy, zapobiegają miażdżycy i działają przeciwzapalnie, ale czy wiedziałeś, że czekolada wpływa pozytywnie na nasz nastrój? Może nie stanie się to od razu, ale regularne spożywanie czekolady może nam pomóc.
Zalecana dzienna dawka czekolady
Zaleca się by nie przekraczać dziennie 20g czekolady, czyli ok. 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady. Wybierajmy czekolady z min 60% miazgi kakaowej, te będą najzdrowsze!