Czy dzisiejsze „masło” jest takie samo jak dawniej? Kiedyś „masłem” określaliśmy produkt, którym smarowano chleb. Od 2007 r. produkt musi spełniać określone kryteria, by zdobyć to miano. Jednym z nich jest zawartość tłuszczu w produkcie.
Masło to produkt, który NIE może mieć domieszki tłuszczu roślinnego, a określoną liczbę tłuszczu pochodzącego z mleka. W takim razie czy produkt z zawartością tłuszczu 80% można jeszcze nazywać masłem?
Wyrób mleczny musi zawierać min. 80% tłuszczu z mleka, jednak są masła o mniejszej zawartości tłuszczu, które dopuszczono do obiegu. Jakim prawem? Produkt musi mieć informację w nazwie.
Katarzyna Bosacka tłumaczy różnice między produktami:
„Wyróżniamy 4 opisy handlowe produktów zawierających tłuszcze mleczne (bez domieszek tłuszczów roślinnych)” — wyjaśnia Katarzyna Bosacka.
- masło — produkt o zawartości tłuszczu mlecznego 80-90 proc., nie więcej niż 16 proc. wody i nie więcej niż 2 proc. suchej masy beztłuszczowej mleka,
- masło o zawartości trzech czwartych tłuszczu (60-62 proc. tłuszczu), o zmniejszonej zawartości tłuszczu
- masło półtłuste (39-41 proc. tłuszczu),
- tłuszcz mleczny do smarowania: 62–80 proc. tłuszczu, 41–60 proc. tłuszczu, poniżej 39 proc. tłuszczu.

Jak widać ten produkt może mieć mniejszą zawartość tłuszczu pod warunkiem, że jest to wyraźnie zaznaczone w nazwie, nie z tyłu produktu czy w składzie.
„Produkt, który ma na opakowaniu napisane jedynie słowo »MASŁO« musi zawierać co najmniej 80 proc. tłuszczu mlecznego, nie możemy nagle w składzie zobaczyć, że tłuszczu jest np. 60 proc., bo w takim przypadku mamy do czynienia z »masłem o zawartości trzech czwartych tłuszczu«” — tłumaczy Katarzyna Bosacka.
Jak widać, producenci są zobowiązani, do jasnego informowania o zawartości tłuszczu w produkcie. Przeciętny konsument nie zastanawia się zbyt długo i „łapie” pierwszy, lepszy produkt, który ma akurat najkorzystniejszą cenę. Inny natomiast pokusi się na eleganckie opakowanie i zdanie o 100% naturalności danego produktu. Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi poznałeś istotę samego „masła” oraz jego różne warianty o mieszanej zawartości tłuszczu.
2 komentarzy