w

Czy masło poniżej 80% tłuszczu to jeszcze masło? Sprawdź

Czy dzisiejsze „masło” jest takie samo jak dawniej? Kiedyś „masłem” określaliśmy produkt, którym smarowano chleb. Od 2007 r. produkt musi spełniać określone kryteria, by zdobyć to miano. Jednym z nich jest zawartość tłuszczu w produkcie.

Masło to produkt, który NIE może mieć domieszki tłuszczu roślinnego, a określoną liczbę tłuszczu pochodzącego z mleka. W takim razie czy produkt z zawartością tłuszczu 80% można jeszcze nazywać masłem?

Sponsorowane

Wyrób mleczny musi zawierać min. 80% tłuszczu z mleka, jednak są masła o mniejszej zawartości tłuszczu, które dopuszczono do obiegu. Jakim prawem? Produkt musi mieć informację w nazwie.

Katarzyna Bosacka tłumaczy różnice między produktami:

„Wyróżniamy 4 opisy handlowe produktów zawierających tłuszcze mleczne (bez domieszek tłuszczów roślinnych)” — wyjaśnia Katarzyna Bosacka.

  • masło — produkt o zawartości tłuszczu mlecznego 80-90 proc., nie więcej niż 16 proc. wody i nie więcej niż 2 proc. suchej masy beztłuszczowej mleka,
  • masło o zawartości trzech czwartych tłuszczu (60-62 proc. tłuszczu), o zmniejszonej zawartości tłuszczu
  • masło półtłuste (39-41 proc. tłuszczu),
  • tłuszcz mleczny do smarowania: 62–80 proc. tłuszczu, 41–60 proc. tłuszczu, poniżej 39 proc. tłuszczu.
rodeofix/canva
Sponsorowane

Jak widać ten produkt może mieć mniejszą zawartość tłuszczu pod warunkiem, że jest to wyraźnie zaznaczone w nazwie, nie z tyłu produktu czy w składzie.

„Produkt, który ma na opakowaniu napisane jedynie słowo »MASŁO« musi zawierać co najmniej 80 proc. tłuszczu mlecznego, nie możemy nagle w składzie zobaczyć, że tłuszczu jest np. 60 proc., bo w takim przypadku mamy do czynienia z »masłem o zawartości trzech czwartych tłuszczu«” — tłumaczy Katarzyna Bosacka.

Jak widać, producenci są zobowiązani, do jasnego informowania o zawartości tłuszczu w produkcie. Przeciętny konsument nie zastanawia się zbyt długo i „łapie” pierwszy, lepszy produkt, który ma akurat najkorzystniejszą cenę. Inny natomiast pokusi się na eleganckie opakowanie i zdanie o 100% naturalności danego produktu. Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi poznałeś istotę samego „masła” oraz jego różne warianty o mieszanej zawartości tłuszczu.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli