Spis treści
Bób to smakowite i zdrowe warzywo sezonowe, które teraz trafiło do sklepów w ilościach hurtowych. Czy należy go obierać ze skórki, a może dać sobie z tym spokój? Rozwiej swoje wątpliwości!
Bób to kopalnia takich składników odżywczych jak: wapń, żelazo, kwas foliowy czy magnez. Dodatkowo jest źródłem witamin A, C oraz tych z grupy B. Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że warto go jeść, jednak przed tym trzeba go odpowiednio przygotować.
Skórka bobu jest jadalna
Młody bób jest owleczony skórką, która po ugotowaniu może wyglądać mało smakowicie i część osób się jej pozbywa. Jest to zupełnie nie potrzebne, gdyż jest w pełni jadalna i nie zmienia walorów smakowych produktu. Można powiedzieć, że skórka zawiera sporo składników odżywczych, więc pozbywając się jej produkt jest mniej wartościowy.
Obieranie bobu – kiedy można to zrobić

Otoczkę usuwamy ze względów trawiennych. Młody bób jest na tyle miękki, że nie potrzebuje usunięcia otoczki, chyba że tego chcemy.
Kupując bób pod koniec sezonu, możemy trafić na twarde ziarna, które będą wymagały obrania ze skórki. Twarda łupka może podrażniać żołądek i spowodować przykre dolegliwości żołądkowe, w takim przypadku obieranie może okazać się niezbędne.