Spis treści
Zastanawiałaś się kiedyś, co wypłukuje magnez z organizmu? Otóż jestem pewna, że pierwsze co wskażesz to kawa i poniekąd masz rację, lecz w naszej diecie istnieje coś o wiele gorszego. Przy nim kawa może się schować, a posądzanie jej o negatywne działanie to pikuś. Zobacz, na co zwrócić uwagę przy następnych zakupach spożywczych.
Ludzka świadomość na temat żywności jest coraz większa. Wszystko przez to, że coraz głośniej mówi się o tym jak powszechnie znane i spożywane produkty wpływają na nasz organizm. Stereotypy odchodzą w niepamięć, a badania naukowe i fakty stają się rzeczywistością.
Co wypłukuje magnez?

Jeszcze do niedawna ludzie byli terroryzowani tym, jak negatywny wpływ na organizm ma kawa. Według ówczesnych badań wypłukiwała znaczne pokłady magnezu z naszego organizmu. I choć jest to prawda, to aby się tak stało, musisz wypić minimum 4 filiżanki mocnej, parzonej kawy, by odczuć negatywne skutki.
W naszych kuchniach znajdziemy produkt, który znacznie bardziej wypłukuje magnez z organizmu, a pijemy go na potęgę i to w dużych ilościach. Chodzi tutaj o napoje gazowane, głównie te o ciemnej barwie. W ich składzie znajdziemy kwas fosforowy, czyli przeźroczystą, bezwonną ciecz. Ma on za zadanie nadać bardziej ostrego i cierpkiego smaku. Często kryje się pod oznaczeniem E338 i znajduje się głównie w coca-coli.
Kwas łączy się z cząsteczkami magnezu w naszym przewodzie, przez co tworzy nierozpuszczalny związek, który nie jest wchłaniany przez organizm. Do tego dorzucamy kofeinę, która również występuje w napojach gazowanych i mamy mieszankę wybuchową.
Jak uzupełnić braki magnezu w organizmie?

Zacznijmy od tego, jakie objawy przyjmuje osoba, która ma niedobór magnezu. Ogólnie przyjmuje się, że takie osoby są wiecznie zmęczone i zestresowane. Mięśnie zaczynają drgać, a nocami łapią nas uporczywe skurcze. Brak magnezu jest silnie odczuwalny i najlepiej zaspokoić go naturalnymi metodami, a to oznacza zmianę diety. Musisz wprowadzić takie produkty jak: kaszę gryczaną, ciemną czekoladę, orzechy, kakao, szpinak, strączki czy banany.
Warzywa, liście i owoce należy jeść na surowo, gdyż obróbka termiczna pozbawia ich większości magnezu.