Spis treści
Kiedy kupimy zbyt dużo marchewek, najczęściej lądują one w szufladzie lodówki, a po czasie zapomniane korzenie zaczynają przybierać nieco inny kolor i ciemne plamy. Czy takie warzywa są jeszcze zdatne do spożycia? Niestety spożycie takiego produktu może mieć opłakane skutki.
Biały nalot to oznaka zepsucia?
Na samym wstępnie chcemy zaznaczyć, że biały nalot a pleśń to dwie różne rzeczy i nie wolno ich mylić. Pleśń będzie obrastać warzywo białym kożuchem, zaczną się pojawiać zielone plamy i całość będzie wyglądać podejrzanie.
Biały nalot, o którym mowa to sztywna warstwa porastająca pojedyncze części marchewki. To nic innego jak uszkodzona wierzchnia warstwa warzywa, po obraniu będzie zdatne do spożycia. Ze spokojem można wykorzystać tę marchewkę, ale trzeba pamiętać o tym, że trzeba ją zużyć w najbliższej przyszłości. Ciemne plamy, które pokrywają marchewkę to coś zupełnie innego i takie warzywo trzeba jak najszybciej wyrzucić.

Ciemne plamy pokrywają marchewkę? Musi wylądować w koszu
Ciemne grzyby to nic innego jak grzyb, który zaatakował jej strukturę. Spożycie takiego warzywa może być ryzykowne dla naszego zdrowia. Może to skutkować zatruciem pokarmowym, biegunką i wymiotami. Raczej nikt nie chciałby doznać takich objawów kosztem jednej marchewki, którą należy wyrzucić. „Brzydkie” warzywa można spożywać tylko wtedy, gdy nie zagrażają naszemu zdrowiu.
Zobacz także:
- Babka z dodatkiem tartej marchewki będzie mieć piękny kolor
- Masz w lodówce kawałek pora i jedną marchewkę? Wystarczy, by zrobić fantastyczną surówkę