w

Ciekawy trik na wykorzystanie liści z drzewa mirabelkowego

Sponsorowane

Mirabelki to małe śliwki o żółtym lub fioletowym zabarwieniu. Mają intensywny, lekko kwaskowaty smak, można je wykorzystywać do robienia przetworów i kompotów, lub jeść prosto z drzewa. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że liście mirabelki nadają się do przygotowania herbaty. Zaskoczony?

Mirabelka to śliwka o nie banalnym smaku. Rośnie dziko, mało kiedy kto o nią dba, jednak to w żaden sposób nie przeszkadza w tym by rodzić mnóstwo owoców. Ciekawe jest to, że robaki unikają tych owoców i raczej nie ma szans, by spotkać robaczywe mirabelki.

JoannElle/ Getty Images

A co z tą herbatą? Bardzo łatwo ją zrobić, wystarczy znaleźć drzewo mirabelkowe i oberwać kilka gałązek, a następnie pozostawić na jakiś czas by zwiędły. Po czasie, gdy listki zwiędną należy je pougniatać, by wydobyły swój naturalny aromat. Listki wkładamy do słoik i zakręcamy, a następnie wkładamy słoik do piekarnika na 40–50 stopni C. Podgrzewamy do momentu aż liście staną się brązowe, a przy okazji nabiorą aromatu. Listki wykładamy na blachę i kolejny raz suszymy w piekarniku z termoobiegiem przy temperaturze 50*C. Suszymy do czasu aż będą kruche.

Sponsorowane

Po zaparzeniu herbatka będzie miała charakterystyczny mirabelkowy smak i lekką cytrusową nutkę. Można ją przechowywać w szczelnym pojemniku. Ma jasny słomkowy kolor i cudowny zapach.

To jak wysuszymy liście, będzie miało istotny wpływ na smak herbaty.Warto eksperymentować i zmieniać czas i temperaturę suszenia, by wydobyć najlepszy aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.