w

Chrupiące jedzenie lepiej Ci smakuje? To nie przypadek!

halfbottle, Getty Images Signature

Chipsy, sałata, marchew czy panierka na schabowym — chrupiące jedzenie otacza nas z każdej strony. Co ciekawe to właśnie ono jest częściej wybierane przez ludzi w codziennym życiu. Czy to przypadek, że lubimy hałaśliwą żywność? Otóż nie, a odpowiedź na to pytanie jest znacznie bardziej złożona, niż ci się wydaje.

Chrupiące jedzenie przyciąga nas niczym magnes! Sami nie mamy pojęcia, dlaczego częściej wybieramy schabowego w panierce niż bitki w sosie. Poza preferencjami smakowymi istnieje jeszcze jeden ważny powód, o którym większość nie zdaje sobie sprawy. Przeżuwanie chrupiącej żywności powoduje wysyłanie pozytywnych sygnałów do mózgu. Cały proces jest o wiele bardziej skomplikowany, niż Ci się wydaje.

Chrupiące jedzenie to uczta dla zmysłów

Człowiek nie zdaje sobie sprawy, jakie mechanizmy są zakodowane w naszym umyśle, większość pochodzi z odległych czasów. Kiedy coś chrupie, nasz mózg odbiera to jako pozytywny bodziec, gdyż kojarzy się to z czymś zdrowym. Dawno, dawno temu żywność, która chrupała to głównie owoce, warzywa i orzechy. Nikt nawet nie myślał o smażeniu czy pieczeniu, co w dzisiejszych czasach głównym sposobem obróbki chipsów i słonych przekąsek. Zastanów się, czy rozmiękłe chipsy są tak samo dobre jak te, których paczka została dopiero rozpoczęta?

Nasza podświadomość jest zakodowana w szczególny sposób i bardzo ciężko nam to zmienić, ponieważ takie przyzwyczajenie jest z nami od pokoleń. Producenci słonych przekąsek tylko zacierają ręce, gdyż wiedzą, że chrupiące kąski są niezwykle uzależniające i nie sposób im się oprzeć.

Czy to cały sekret? Otóż istnieje jeszcze jedna przyczyna, która decyduje o tym dlaczego chętniej wybieramy te konkretną żywność. Chodzi o jeden z naszych zmysłów!

Chrupiące jedzenie
chrupiące przekąski, pixelshot

Uczta dla zmysłów to nie tylko banalne określenie, to czysta nauka

Jedzenie pysznych krakersów to nie tylko smakowa przyjemność — nasz słuch jest równie zaangażowany. Chrupanie daje dodatkowe bodźce dla słuchu, przez co kolejny zmysł jest uaktywniony. Spożywanie przekąsek może kojarzyć nam się z miłymi chwilami np. jedzenie popcornu w kinie czy zajadanie chipsów na grillu z bliskimi. W takich momentach mamy w sobie mnóstwo endorfin, a nasz mózg koduje, że przekąski to jeden z elementów, które dają nam szczęście.

  • Miniatura:
  • halfbottle, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli