Bąbelkowa herbata stała się hitem ostatnich czasów. Sięgamy po nią głównie w upalne dni, na plaży czy spacerze, by schłodzić rozgrzane ciało. Czym właściwie jest ten napój i skąd pochodzi? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
Składy bubble tea…
Warto wiedzieć, że napój ten został wynaleziony w 1987 r. w Taichungu na Tajwanie, a autorem receptury był niejaki Liu Han Jie. Chcąc urozmaicić herbatę, dodał do niej mleko, kulki tapioki, oraz kostki lodu. Zacznijmy od żelowych kuleczek, z czego są zrobione? Otóż to nic innego jak tapioka, którą robi się z manioku – bulwy podobnej do batata. Następnym ważnym składnikiem jest herbata, tradycyjne bubble tea robi się z czarnej odmiany, ale jeśli wolisz zieloną lub owocową nic nie stoi na przeszkodzie.

Dietetycy mają zgodne zdanie na temat manioku – jest to produkt pozbawiony wartości odżywczych. Często maniok zostaje poddany dużym przeróbkom i staje się syntetycznym produktem i ma niewiele wspólnego z oryginałem.
Bubble tea ma wysoką cenę, zaczyna się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych, w takim razie czy warto przepłacać za ten napój? Katarzyna Bosacka sprawdziła składy herbaty i chyba nikogo nie zszokuje, gdy powie, że na pierwszym miejscu w składzie jest cukier… następnie woda, aromaty i barwniki.
Katarzyna Bosacka wyjaśnia, że są to składniki wywołujące nadpobudliwość u dzieci, brak uwagi czy wypryski. Kuleczki składają się głównie z wody i cukru. W dalszej kolejności występują substancje zagęszczające takie jak guma guar, i guma arabska. Kolejne składniki to mleczan sodu, aromaty i konserwanty. Maniok ginie wśród syntetycznych składników.
W takim razie czy warto przepłacać? Sztuczne substancje i konserwanty zdecydowanie nie pomagają naszemu zdrowiu. Po taką herbatę nie powinny sięgać dzieci i młodzież, gdyż to oni będą odczuwać najwięcej skutków ubocznych.
Porady prosto od Katarzyny Bosackiej
Łosoś z przepisu Katarzyny Bosackiej bije rekordy popularności!
Bosacka pokazała makaron, który warto kupić. Fani skrytykowali jej wybór
Katarzyna Bosacka ostrzega przed TYM dodatkiem do mięsa! Producenci go nie oszczędzają
Katarzyna Bosacka poddaje pomysł jak uratować zeschnięty ser
Katarzyna Bosacka tłumaczy czym się kierować przy zakupie białej kiełbasy
Bubble tea – hit czy kit? Katarzyna Bosacka sprawdza składy
Bosacka ostrzega przed kolejnym produktem! Producent nie oszczędzał w zamiennikach
Bosacka bada kolejny produkt spożywczy o tragicznym składzie…
Wiemy, jak odróżnić pomarańcze bez pestek. Zwróć uwagę na ten szczegół
Zobacz więcej