Czy zauważyłaś w jajku białe włókna po obu stronach żółtka? Są niepozorne i wielu ludzi nawet nie zwraca na nie uwagi, podczas gdy inni wręcz usilnie je wyławiają. Czy należy się ich bać i tak właściwie czym są? To bardzo ciekawy temat!
Mimo że jajka wydają się prostym produktem, to ich budowa wewnątrz skorupki jest niezwykle złożona! Poza skorupką, białkiem i żółtkiem jajko ma również dwie błony jajowe. Skorupka ma kilka tysięcy porów, które ułatwiają wymianę gazową a całe jajko jest pokryte błoną mucynową, która ma za zadanie ochronić wrażliwe części. Białe włókna czy też sprężynki, które widzisz w jajku to chalazy. Choć nazwa brzmi dość dziwne, to ich zadanie jest bardzo jasne!

Białe włókna w jajku lądują w zlewie? Zupełnie niepotrzebnie
Gdy zauważysz białe sprężynki w białku jaja, nie musisz się ich obawiać. Są naturalną częścią jajka i za zadanie mają utrzymanie żółtka w centralnej części przestrzeni wewnątrz skorupki.
Istnieje mit, mówiący o tym, że chalaza to oznaka zepsucia jajka. Nic bardziej mylnego! Jeśli je zauważysz, masz pewność, że jajko jest świeże, gdyż ta część zanika wraz ze starzeniem się produktu. Jeśli nie jesteś pewny co do świeżości jajka, najlepiej wbić je do miski i ocenić wnętrze — białe nitki będą tylko w dobrym produkcie.
Jedzenie chalazy jest całkowicie bezpieczne, a po obróbce termicznej znika ona całkowicie. Nie musisz się obawiać pływających nitek w jajecznicy — temperatura je rozbije. Jeśli po wbiciu jajka na patelnie widzisz ledwo widoczne chalazy, może to oznaczać, że jajko nie jest pierwszej świeżości i jego jedzenie może być ryzykowne.