Spis treści
W sieci zawarzało. A wszystko przez pierogi z cheddarem, którymi zajadają się Amerykanie. Co myślisz o takiej kombinacji?
Chyba nie będę musiała nikogo przekonywać, że pierogi ruskie to podstawa naszej kuchni. To jedno z najbardziej kultowych dań, które cieszy się ogromną popularnością. W wielu domach gości wręcz minimum raz w tygodniu.
I jest to jak najbardziej zrozumiałe, biorąc pod uwagę genialną mieszankę cudownego ciasta i smacznego farszu. Mogłoby się wręcz wydawać, że kombinacja ta jest po prostu idealna, dlatego też nie ma co w niej zmieniać. Od pokoleń zajadamy się pierogami z nadzieniem na bazie ziemniaków i twarogu. Jak się jednak okazało, Amerykanie postanowili pójść o krok dalej i wprowadzili pewną modyfikację.
Jesteś ciekawa o co chodzi? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Kultowe danie z nowym akcentem – pierogi z cheddarem
Kuchnia amerykańska kojarzy się nam głównie z fast foodami. Burgery różnej maści, smażony stek, czy w końcu corn dogi. Tak to tylko niektóre z kultowych pozycji tej kuchni, która z czasem stała się mega popularna w każdym zakątku naszego świata.
Jak się jednak okazuje, Amerykanie również lubią eksperymentować w kuchni. I tym razem postanowili podkręcić smak dobrze znanych nam pierogów ruskich. Otóż zdecydowali się wymienić tradycyjny twaróg na ser cheddar, który dosłownie uwielbiają. Dodają go praktycznie do wszystkiego, dlatego też w końcu przyszedł czas na pierogi. Na jakie efekty mogą liczyć?

Pierogi ruskie po amerykańsku – jak je zrobić?
Przepis na pierogi z cheddarem nie odbiega zbytnio od tradycyjnej receptury. Ciasto pozostaje bez zmian. Natomiast do ugotowanych i rozdrobnionych ziemniaków zamiast twarogu, dodajemy starty na tarce cheddar. Oczywiście nie zapominamy o smażonej cebulce oraz przyprawach.
Po złożeniu pierogów, gotujemy je w osolonej wodzie. Wielu Amerykanów dodatkowo przed podaniem, podsmaża dodatkowo pierogi, aby nadać im chrupiącej skórki. Podobno pierogi z cheddarem smakują obłędnie. Są idealnie kremowe, przez co dosłownie rozpływają się w ustach.
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o takiej kombinacji? Chciałabyś skosztować pierogów ruskich z dodatkiem cheddara?
Wiem, że dla wielu osób, to kontrowersyjna zmiana, której po prostu mówią stanowcze nie już na samym starcie. Ja z chęcią podjęłabym się takiej próby. Uważam, że kuchnia właśnie jest od tego, aby ciągle testować i próbować nowych smaków. Kto wie, może odkryję nową perełkę kulinarną, która na stałe zadomowi się w mojej kuchni!