Dlaczego warto jeść jabłka jesienią i zimą? Otóż jest to nasz rodowy owoc, który spożywamy głównie w okresie jesienno zimowym. Poza swoim wyśmienitym smakiem niosą mnóstwo pozytywnych korzyści!
Znacie powiedzenie „Jedno jabłko dziennie, trzyma lekarzy z dala ode mnie”? Otóż okazuje się, że jabłka to kopalnia zdrowych związków chemicznych, które wspierają pracę mózgu i chronią przed chorobą Alzheimera i demencji. Odpowiedzialne za to są fitoskładniki, które przyczyniają się do powstawania nowych neuronów — szczególny udział ma kwercetyna i kwas dihydroksybezoesowy. Świeży sok z jabłek ma podobne działania co owoc, więc można je spożywać zamiennie.

Naukowcy badali wpływ soku jabłkowego na komórki mózgowe dorosłej myszy. Okazało się, że pod wpływem tych substancji komórki mniej obumierały i wytwarzały więcej neuronów. Następnie przeprowadzono eksperyment, gdzie wstrzyknięto substancje czynne do mózgu gryzoni. W efekcie strefy mózgu odpowiedzialne za naukę i pamięć zostały mocno pobudzone. Chyba nikt nie ma wątpliwości że warto jeść jabłka.
Najlepsze jabłka dla cukrzyków. Mają mało cukru i dużo błonnika — sprawdź!