w ,

3xTAK dla jabłek. Dlaczego warto jeść jabłka?

Dlaczego warto jeść jabłka

Dlaczego warto jeść jabłka jesienią i zimą? Otóż jest to nasz rodowy owoc, który spożywamy głównie w okresie jesienno zimowym. Poza swoim wyśmienitym smakiem niosą mnóstwo pozytywnych korzyści!

Znacie powiedzenie „Jedno jabłko dziennie, trzyma lekarzy z dala ode mnie”? Otóż okazuje się, że jabłka to kopalnia zdrowych związków chemicznych, które wspierają pracę mózgu i chronią przed chorobą Alzheimera i demencji. Odpowiedzialne za to są fitoskładniki, które przyczyniają się do powstawania nowych neuronów — szczególny udział ma kwercetyna i kwas dihydroksybezoesowy. Świeży sok z jabłek ma podobne działania co owoc, więc można je spożywać zamiennie.

Sponsorowane
sok jabłkowy/ fot. canva

Naukowcy badali wpływ soku jabłkowego na komórki mózgowe dorosłej myszy. Okazało się, że pod wpływem tych substancji komórki mniej obumierały i wytwarzały więcej neuronów. Następnie przeprowadzono eksperyment, gdzie wstrzyknięto substancje czynne do mózgu gryzoni. W efekcie strefy mózgu odpowiedzialne za naukę i pamięć zostały mocno pobudzone. Chyba nikt nie ma wątpliwości że warto jeść jabłka.

Najlepsze jabłka dla cukrzyków. Mają mało cukru i dużo błonnika — sprawdź!

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli