w ,

3 triki na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. W głównej roli jogurt, wędlina i banan

Sponsorowane

Nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść wszystko, co kupiliśmy, by nie marnować jedzenia najczęściej wkładamy produkty do lodówki i wiernie myślimy, że w ten sposób żywność będzie dłużej świeża. Jest to poniekąd prawda, jednak istnieją triki kuchenne które dadzą więcej pewności, że produkt jest w dalszy ciągu zdatny do spożycia.

Duże opakowanie jogurtu może pokonać nasz mały głód, a w tym momencie pozostaje zamknąć wieczko i odłożyć produkt do lodówki. Z upływem czasu w kubeczku pojawi się pleśń i mimo tego, że będzie mało widoczna już stanowi potencjalne zagrożenie dla naszego zdrowia. By temu zapobiec dodaj szczyptę soli do produktu. Nie zmieni on szczególnie smaku, z zyska barierę ochronną.

pixelshot

Kolejnym punktem na naszej liście są wędliny, które mają bardzo krótki termin przydatności. Jeśli twoja szynka za parę dni traci termin przydatności, włóż ją do piekarnika nagrzanego do 200*C na kilka minut. Temperatura zakonserwuje szynkę i wydłuży jej termin przydatności o kilka dni.

Sponsorowane
annabobrowska/Getty Images

Ostatnie na dziś to konserwacja bananów. Kupując całą kiść, możemy się spodziewać, że za parę dni owoce będą już bardzo dojrzałe. Banan będzie wolnej dojrzewał, jeśli owiniemy go folią spożywczą, lub w innym przypadku folią aluminiową.

marcoventuriniautieri/ Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.