w ,

Ciapkapusta z boczkiem — obiad jak z najlepszej śląskiej restauracji

YelenaYemchuk, Getty Images

Znacie takie danie jak ciapkapusta? Jeśli ta nazwa jest Ci całkowicie obca, obstawiam, że nie jesteś z okolic śląska, bo to właśnie tam narodził się ten specjał. Mieszanka kwaśnej kapusty kiszonej i ziemniaków, a w wersji „luksusowej” z boczkiem — tak byśmy ją określili.

Ciapkapusta może być osobnym daniem lub dodatkiem do mięsa, np. żeberek czy duszonego mięsa. Ma dość zbitą konsystencję, więc nie trzeba podawać jej z dodatkowymi ziemniakami. Można ją zmielić bardziej lub mniej w zależności od preferencji.

Cały sekret tego dania to idealna równowaga między kwaskowatą kapustą a delikatnymi ziemniakami, które razem oddają całokształt polskiej kuchni. Całość uzupełniamy boczkiem, ale równie dobrze sprawdzi się słonina czy podgardle.

Ciapkapusta ze śląska

Cały sekret dania tkwi w prostocie, bo cały przepis ogranicz się do zaledwie kilku kroków.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 40 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Zacznij od obrania i ugotowania ziemniaków. Gotowe ziemniaki ubijamy tłuczkiem na gładką masę i odstawiamy na bok.
  • Kapustę kroimy drobno i wrzucamy do garnka, zalewamy 3/4 szklaki wody i gotujemy przez 30 minut, aż będzie miękka.
  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, większość tłuszczu powinna wytopić się z boczku. Kiedy stanie się złocisty, dorzucamy poszatkowaną cebule i ponownie podsmażamy. Dorzucamy zawartość patelni do ziemniaków i mieszamy.
  • Kapusta powinna odparować całą wodę, wtedy przerzucamy ją do ziemniaków, dodajemy sól i pieprz, a następnie dokładnie mieszamy.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
  • Miniatura:
  • YelenaYemchuk, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli