w ,

Nie wiesz, co zjeść na kolację? Może postawisz na pastę jajeczną?

pastę jajeczną
olejx, Getty Images

Przygotowuję pastę jajeczną, kiedy naprawdę nie mam pomysłu na ciekawą kolację dla całej rodziny. Robi się ja bardzo szybko, jest smaczna i nie wymaga prawie żadnych umiejętności kuchennych, więc poradzi sobie z nią nawet największy amator. Zrobisz jej więcej na kolację i będziesz mogła ją zjeść również następnego dnia na śniadanie!

Kiedy kanapki z serem i szynką zaczynają nudzić, a w sklepie brak dobrych warzyw, trzeba myśleć o innych dodatkach do pieczywa. Z pomocą przychodzi pasta jajeczna, której wykonanie zajmie nam dosłownie 5 minut (nie licząc gotowania jajek)! Nie bój się, że będzie mdła, dorzucimy do niej kilka smakowitych dodatków, które nadadzą całego charakteru. Są to podstawowe składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Sprawdź jak ją wykonać!

Pasta jajeczna ze słonecznikiem i ogórkami

W tej wersji pasta ma nieco pikantny smak, ale jeśli nie lubisz ostrych dań, użyj zwykłych korniszonów.
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Jajka na twardo obierz ze skorupki i wrzuć do kielicha blendera. Słonecznik wrzuć na suchą patelnię i podsmaż, aż będzie rumiany, a następnie dosyp do blendera. Dolej oliwę i dosyp trochę soli i pieprzu, a następnie zblenduj całość na gładką masę.
  • Gotową masę wrzucamy do miseczki. Dodajemy do niej posiekany szczypiorek i pokrojone ogórki z zalewy octowej. Mieszamy całość, by ogórki zatopiły się w jajku. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Wykorzystaj przepis na pastę jajeczną już dziś! Każdy z jej składników dostarcza innych wartości odżywczych do twojego organizmu. Ziarna słonecznika to zdrowe tłuszcze, a jajko dostarcza sporo białka. Do tego szczypiorek i ogórki z mnóstwem witaminy C.

Pasta jajeczna to tylko jedna z awaryjnych opcji na kolacje! Zobacz również inne przepisy na naszej stronie:

  • Miniatura:
  • olejx, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli