w ,

Pomysł na pyszną kolację walentynkową! Kurczak w boczku z jabłkami

Karolina Grabowska/ Getty Images

Już za niedługo święto zakochanych, jeśli obchodzisz je ze swoją drugą połówką lub kimś bliskim, warto postarać się, by ten dzień był wyjątkowy. Nie chodzi o drogie prezenty czy wystawne kolacje, ale gest, który robimy wobec drugiej osoby. Dobrym sposobem na spędzenie czasu jest zjedzenie wspólnie przygotowanej kolacji. Możecie zaszaleć i zrobić coś pysznego we dwoje lub zaskoczyć bliską osobę i przygotować posiłek samodzielnie.

Poniższe danie wygląda na skomplikowane, ale wcale takie nie jest! Taki posiłek można z łatwością przygotować samemu i nie trzeba zbyt wielu umiejętności, wystarczy, że będziesz podążał za przepisem. Pomysł na kolacje walentynkową jest tuż pod twoim nosem.

Kurczak w boczku z jabłkami

Marzysz o przygotowaniu pysznego dania, które zaskoczy drugą połówkę? Wybierz nasz przepis na pieczonego kurczaka w towarzystwie boczku i karmelizowanych owoców. Obiecuje że będzie łatwo i pysznie!
Czas całkowity 2 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 2 godz.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Całego kurczaka opłucz pod kranem, następnie natrzyj przyprawą do kurczaka, zmiażdżonym tymiankiem i pieprzem.
  • Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło i delikatnie podsmaż jabłka, dorzuć garść żurawiny. Napełnij wnętrze kurczaka owocami i zepnij otwór wykałaczkami. Owiń mięso plastrami bekonu. Wstaw kurczaka do naczynia żaroodpornego i zalej 100 ml wody. Piecz kurczaka w 180*C przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewaj go wytworzonym sosem. Jeśli kurczak za mocno się spiecze z zewnątrz, nakryj go folią spożywczą, błyszczącą stroną do środka.
  • Podawaj z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Taki kurczak będzie się lepiej prezentował niż tradycyjny makaron czy kotleciki z piersi. Zaskocz swoją drugą połówkę pomysłowością! Masz inny pomysł na kolację walentynkową? Daj znać!

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Karolina Grabowska/ Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli